Изпълнението на програмата за ремонти и строителство на Столичната община към края на септември е 52% | webcafe.bg
newscafe

София го закъсва с боклук и ремонти

Webcafe.bg
02.11.2010, 17:44 (обновена 02.11.2010, 18:31)
йорданка фандъкова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Кметът на София Йорданка Фандъкова обеща да не се вдигат местни данъци и такси в столицата. Правилно - изборно време е...

Столична община изостава с ремонтите и строителството си - особено на големите проекти като завода за преработка на боклук и останалите инсталации за третиране на отпадъци. Това става ясно от представения днес отчет за бюджета на общината към 30 септември.

Изпълнението на програмата за ремонти и строителство на Столичната община за деветте месеца на 2010-а е 52%. Капиталовите разходи на общината за тази година са около 400 млн. лева, от тях са изплатени около 209 млн. лева при договорени 243.2 милиона.

Както стана ясно преди седмица, няма да бъдат усвоени средствата по проектите за завода за преработка на боклук, съоръженията за компостиране на зелена и хранителна смет и депото за отпадъци.

Строителството им няма да започне, преди Европейската комисия да одобри проекта и съфинансирането им, което няма шанс да стане тази година, тъй като Брюксел индиректно поиска смяна на технологията. Няма да бъдат усвоени и заложените средства за изграждането на 6 естакади на две нива. Работата по тях не е започнала и пак ще се отложи. За всички тези проекти са предвидени общо над 84 млн. лева.

В същото време по други проекти не е платена и стотинка - като изграждането на детска градина в кв. "Дървеница", подобряване на инфраструктурата в "Суходол", обещана още от времето, когато Бойко Борисов беше кмет на София в отговор на протестите на местните хора срещу повторното отваряне на сметището.

За деветте месеца са събрани близо 70% от собствените приходи на общината, като по някои пера се отбелязва ръст на годишна база. При други обаче, като приходите от продажба на имущество, са събрани едва 15% от заложените 37.4 млн. лева.

Проблеми има при заложените 100 хил. лева от наследствен данък - за 9 месеца са събрани десет пъти по-малко. Слаби са постъпленията от наеми - заради все още неработещата наредба за външната реклама.

Преди време заместник-кметът Минко Герджиков оцени изпълнението на бюджета за деветмесечието като много добро. От данъка върху недвижимите имоти били събрани 54 млн. лева, други 53 милиона - от данък върху колите, и от такса смет - 127 млн. лева.

Без повишение на данъци и такси за 2011-а

Преди седмица кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че за догодина няма да има увеличение на местни данъци и такси. Идната есен са местните избори. Общината щяла да наблегне на по-висока събираемост на текущите задължения и на стари дългове. Предвижда се летвата, до която общините могат да вдигат данък сгради, да стане 4.5 промила на 1000 лева от данъчната оценка на имота. Сега е до 2.5 промила.

Както става ясно обаче, те ще се вдигнат и без друго, тъй като промени в Закона за местните данъци и такси предвиждат двойно по-висок данък за имотите в центъра на града. В момента проектът се съгласува със сдружението на общините.

Последната лансирана идея е, както съобщи "Стандарт", с колкото процента един апартамент е по-скъп от средната данъчна оценка на жилищата в една община, с толкова да скочи и данък сгради за имота.

По-големите градове в страната са разделени на зони и данъчната оценка на жилищата в центъра е доста по-висока от тази за имотите в крайните квартали. На пет зони например са разделени градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Кърджали, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Хасково, Шумен, Банско, Несебър и Созопол.

За София, пише "Стандарт", средната данъчна оценка за жилище от 70 кв. м в Студентски град, който се води трета зона, е 53 126 лева. Ако същият апартамент обаче се намира в центъра на София оценката му скача на 78 680 лева или точно с 48.1% отгоре.

Така автоматично за жилището в центъра ще трябва да се плати данък лукс или с 48% повече. В момента данък сгради за имотите в София е 1.875 на хиляда от данъчната им оценка. Така за жилището в квартал Студентски град данъкът е 100 лв., а за същия апартамент в центъра на града е 148 лева.

Но догодина данъкът за жилището в Студентски град няма да се промени, а за това в центъра ще скочи с още 48% и от 148 лв. ще стане 218 лева. За София в една и съща трета зона попадат Студентски град, Дървеница, Драгалевци, Симеоново, Малинова долина, Манастирски ливади и Киноцентъра.

Подобна ще е ситуацията в повечето големи градове. Имотите в центъра на Варна например са с 58% по-скъпи от тези в трета зона на града, което значи че и данъкът за тях ще скочи с около 58 на сто. В Пловдив цифрата е 56%, а в Бургас жилищата в центъра имат 32% по-висока оценка от тези в трета зона.

София има да си събира над 100 млн. лева за смет

Фирми, граждани и институции дължат на Столичната община над 100 млн. лева такса за битови отпадъци за тази и предходни години, стана ясно преди дни. Най-голям длъжник остава Софийският университет с дългове от близо 5.5 млн. лева такса "смет". Министерството на младежта и спорта дължи 1.1 млн. лв. за две спортни бази. Голям длъжник е и веригата магазини "Европа" с натрупани задължения от 1.4 млн. лева.

Басейнът "Спартак", който общината ще взима за управление, дължи 384 хил. лева за битови отпадъци. МВР, което е собственик на спортния комплекс, обжалва този дълг в съда, каза заместник-кметът Минко Герджиков. Очаква се от МВР да плати накуп или разсрочено дължимите данъци и такси.

За тази година Столичната община е успяла да си прибере 30 млн. лева от длъжници.  


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани