Двамата румънски граждани бяха арестувани в Арбанаси заради скандал с полицаи и служители от охраната на председателя на парламента Цецка Цачева | webcafe.bg
newscafe

Искат постоянен арест за румънците-скандалджии

Webcafe.bg
01.08.2010, 15:26 (обновена 01.08.2010, 15:34)
Цецка Цачева

Снимка: © БГНЕС

Самата Цецка Цачева няма никакво отношение към скандала пред "Винпалас" във Велико Търново, уточниха от МВР

Прокуратурата във Велико Търново е повдигнала обвинения срещу двамата румънски граждани, които бяха арестувани миналата нощ в Арбанаси заради предизвикан от тях скандал с полицаи и служители от охраната на председателя на парламента Цецка Цачева, и ще поиска постоянен арест.

В хода на разследването е установено, че единият от арестуваните - Никита Октавиан (на 31 г.) е член на борда на директорите на "Ромпетрол-България". Той е със статут на постоянно пребиваващ в България и с адрес в гр. Русе. Заедно със своя сънародник Панзару Йонат (на 32 г.) Октавиан пристигнал в Арбанаси вчера, за да празнува рождения си ден.

Според полицията двамата били във видимо нетрезво състояние, когато около 1.30 часа се опитали да влязат в комплекса "Винпалас". На входа те били спрени от полицаи, които им обяснили, че заведението е резервирано за проява с участието на държавно лице.

Румънците започнали да обиждат полицаите и тогава се наложила намесата на служител на Национална служба охрана, който на английски език им обяснил, че не могат да влязат в заведението. Чужденците грубо отказали да приемат обясненията, като единият се опитал да скъса полицейския знак от униформата на служител, а другият с удар по главата съборил шапката на друг полицай.

Наложило се да бъде извикан полицейски патрул от Велико Търново, с който румънците били откарани до районното управление. Двамата продължили да буйстват и там, като наплюли дежурен полицай.

Според прокурор Кожухаров, със своето поведение двамата задържани са демонстрирали явно неуважение към законите на държавата и държавните институции. Затова са привлечени като обвиняеми по два текста от Наказателния кодекс, които предвиждат до 6 години затвор за хулигански прояви, отличаващи се с изключителна дързост и за силова съпротива на орган на властта да изпълни служебните си задължения, уточни прокурорът.

Според него направеното досега разследване на скандала е довело да изграждането на обосновано предположение, че съществува реална опасност задържаните да се укрият от наказателно преследване. Поради тази причина е подготвено постановление за удължаване на ареста до 72 часа с оглед да бъде поискано от съда за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", каза Кожухаров.

Той обясни, че на двамата арестувани е осигурен преводач на румънски език и адвокатски екип от Велико Търново. Подготвен е румънски превод и на постановлението за привличане като обвиняеми, който също ще бъде връчен на задържаните.

Според "Ромпетрол - България" обаче именно полицаите са се държали агресивно.

Сорин-Октавиан Никита, изпълнителен директор на "Ромпетрол България" АД, и двама негови приятели, в качеството си на туристи, съвсем добронамерено са изразили желание да посетят заведение на територията на комплекс "Винпалас", твърди съобщение на компанията до медиите във връзка със случая.

Според "Ромпетрол - България" служители на МВР и НСО не са позволили достъпа до заведението на румънските граждани, като са се държали доста грубо и не са пожелали да се легитимират. Тримата румънски граждани са били изненадани от проявеното към тях агресивно поведение и поради езиковата бариера не са успели да разберат какво се опитват да им обяснят на български полицаите. Неразбирането от страна на Никита и неговите двама приятели е накарало служителите на МВР да реагират доста остро и дори заплашително към тримата туристи, пише още в съобщението.

По думите на адвоката на румънците Иван Няголов г-н Никита и приятелите му са се опитали да разберат имената на полицаите и на служителите на НСО, но последните са реагирали доста остро и са решили да задържат двама от тях. Не е имало агресивни физически действия от страна на румънските граждани срещу органите на реда, подчертава адвокатът.

Според компанията представената на медиите информация е била само и единствено на база на показанията, дадени от полицаите, с цел да се оправдаят действията на органите на реда.

"Ромпетрол - България" съобщи още, че ще информира румънския посланик при първа възможност. Надяваме се, че независимото и обективно разследствие ще изясни ситуацията и ще последва извинение към несправедливо задържаните румънски граждани, се посочва още в съобщението.

Oще: ромпетрол  румънци  скандал 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.