През 2010 г. китайските власти са затворили 1.3 милиона уебсайта | webcafe.bg
newscafe

Китай прочиства нета си

Webcafe.bg
14.07.2011, 10:47 (обновена 14.07.2011, 13:21)
китай

Снимка: © Getty Images

През 2010 г. властите в Пекин са затворили 1.3 милиона сайта, съобщи BBC

Повече от един милион уеб сайтове са закрити в Китай миналата година, съобщава BBC.

Китайската академия за социални науки съобщи, че 2010 г. е приключила с 41% по-малко сайтове (затворени са 1.3 млн. сайта).

Властите в страната затегнаха правилата в интернет през последните години и предприеха мащабни атаки срещу порнографски сайтове през 2009 г.

Изследователите от Академията обаче настояват, че в страната има "високи нива на свобода на онлайн словото".

Лиу Рюшенг казва, че въпреки затворените сайтове, броят на уеб страниците е нараснал до 60 милиарда през 2010 г. - със 79% в сравнение с предходната година.

"Това означава, че съдържанието става по-добро, докато надзорът става все по-строг", отбелязва той.

Активистите, защитаващи гражданските права, отдавна протестират срещу китайската цензура, която налага контрол върху уеб пространството и често е наричана  Great Firewall of China (игра на думи между Великата китайска стена и програма, която контролира мрежовия трафик и разрешава или забранява достъпа до компютъра). 

Редица сайтове биват периодично блокирани като китайската секция на BBС и социални мрежи като Facebook, Twitter и Youtube.

Oще: интернет  китай  онлайн  сайтове  свобода 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.07.2011, 20:41

2 nierika | 16.07.201116:34

Китайците безспорно са велик народ и велика цивилизация с над 5–хилядолетна култура, ненапразно наричана „полубожествена“. Която за съжаление е системно унищожавана от китайската комунистическа партия, завзела властта преди едва 62 (!) години – и това далеч не спира с Културната революция. Смесването на понятията „Китай“ и „партия“ е изпитан метод на комунистическия режим за подвеждане на хората и поддържане на властта му. И за съжаление тази насаждана заблуда, че "без компартия няма Китай", и за "природния закон - комунизма" все още е в сила за мнозина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 14.07.201115:50

Китай е най древната,оцеляля и до наши дни,човешка цивилизация.Нейната територия и особенно нейното население са с такива глобални мащаби,че е странно,когато други държави си позволяват да им дават съвети по въпроси на политиката и човешките права.Защото никоя друга държава до сега не е успяла да се опази толкова хилядолетия,колкото Китай.Защото никоя друга държава не е успяла да отгледа толкова голям и велик народ.И никоя държава не показва на света толкова мощен икономически и социален прогрес.В същност Китай доказва на практика,че комунизма не е политическа система,а е природен закон.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани