Когато Ромни проговори - и някои дълго се чешат по главата | webcafe.bg
newscafe

Когато Ромни проговори - и някои дълго се почесват

Webcafe.bg
31.07.2012, 14:09 (обновена 31.07.2012, 14:52)
Мит Ромни

... а сега предлага Йерусалим да стане столица на Израел

Международната обиколка на републиканския кандидат-президента на САЩ Мит Ромни му носи само лош имидж заради езика му.

След като се изпусна за лошата организация на Олимпийските игри в Лондон, Ромни сгафи и в Израел - втората страна от обиколката му. Губернаторът на Масачузетс предложи Йерусалим да стане столица на Израел.

Белият дом тутакси го призова да даде обяснение, тъй като позицията му не отговаря на официалната американска политика.

В неделя по време на тридневния си тур в Близкия Изток Ромни заяви в реч в Йерусалим, че столица на Израел трябва да стане именно този град. Позицията му се подкрепя от еврейската държава, но не и от международната общност.

Коментарът бе бързо отхвърлен от палестинския преговарящ Саеб Еракат като "неприемлив" и "вреден за американските интереси в нашия регион".

Йерусалим, селище на над 3500 години, е свещеният за евреите град от времето на бащата на Соломон - цар Давид. През 1000 г. пр.н.е. цар Давид побеждава евусейците - жителите на Йерусалим, и пренася ковчега на завета от Кириат-Йарим в Евус, както се е наричал тогава градът.

През 1948 г., когато Израел официално е признат от ООН за независима държава, започва борба за статута на Йерусалим като столица на Израел. Арабско-еврейският конфликт за контрол над града се превръща в ужасна война. Битката за Йерусалим се ожесточава, когато йордански и египетски войски се намесват, нахлувайки в града.

През 1949 г. арабско-еврейската война за Йерусалим приключва с разделянето на града. През 1967 г., след като Израел побеждава Египет, Йордания и Сирия в Шестдневната война, Йерусалим е обединен. Въпросът със статута му обаче не е изяснен до ден днешен, тъй като решението преминава през Палестина и обявяването й за независима държава.

Но Ромни не спря дотук

След изявата с Йерусалим, Ромни направи ново спорно изявление, че израелската "култура" помага да се обясни икономическият успех на страната. "Забелязва се голяма разлика в икономическата жизненост. И като идвам тук и гледам към града, и виждам постиженията на тази нация, разбирам силата най-малко на културата", каза Ромни пред израелски спонсори.

Главният преговарящ от палестинска страна заяви, че коментарите на Ромни са расистки и показват невежеството му за региона и Близкия изток. Говорител на кампанията на Ромни пък опонира, че коментарите му били "грубо разтълкувани".

"Едно от предизвикателствата да бъдеш актьор на международната сцена, особено когато пътуваш до такива деликатни части на света, е че вашите коментари са много критично разглеждани за смисъла, за нюанса, за мотивацията", заяви говорителят от Белия дом Джош Ърнест по повод коментарите на Ромни.

По думите на говорителя коментарите са оставили някои хора "да се чешат по главите малко повече". "Аз ще оставя губернатора Ромни да обясни какво е имал предвид и какво цели с изказването си", допълни той.

Според говорителя позицията на Ромни за Йерусалим, Палестина желае източната страна на града да бъде столица на бъдещата държава, противоречи на дългогодишната американска политика.

"Ако господин Ромни не е съгласен с тази позиция, той не е съгласен с позицията, която е взета от президенти като Бил Клинтън и Роналд Рейгън", заключи той.

Последната страна от обиколката е Полша

Кандидатът за президент на републиканците се срещна в Гданск и с бившия полски президент Лех Валенса, първия лидер на движението "Солидарност". Днес той полага венец, за да отбележи нацистката инвазия в Полша през 1939 г. "Солидарност" обаче се дистанцира от посещението му.

Освен с Валенса, Ромни имаше среща и с премиера Доналд Туск. "Той е изключително отворен, изпълнен с ценности, съпругата му винаги е до него, има пет деца - ние много си приличаме, аз наистина го харесвам и се радвам, че се срещнахме", каза Валенса за Ромни.

Но самото движение "Солодарност", което свали комунистическия режим в края на 80-те години на миналия век, заяви, че няма нищо общо с визитата на Ромни в града. "За съжаление бяхме информирани от приятелите ни от Американската федерация на труда, която представлява повече от 12 милиона служители, че Мит Ромни подкрепя атаките над синдикатите и правата на служителите", пише в изявление на "Солидарност".

Според BBC "Солидарност" и Ромни от няколко години въобще не са комуникирали.

Oще: белия дом  израел  йерусалим  кандидат  мит ромни  обиколка  президент  сащ  столица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

8 explorer | 02.08.201211:46

@deowin, не знам дали живееш в САЩ, но едва ли си даваш сметка, колко хора в Щатите и по целия свят се молят и вярват за това. Така че, чувствата са ясни, но тук става дума за нещо по-скъпо ....от целия петрол в региона ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 01.08.201217:02

>Коя държава, ще позволи някой друг да определя, кой град да й бъде столица

Не говорим за това. Естествено, че Израел сам определя кой град да му е столица. Това, което прави темата чувствителна, е, че другите държави не признават официално статута на столица на Йерусалим, и, например, слагат посолствата си в Тел Авив. Сам по себе си този факт трябва да е достатъчен, за да внимаваш какво говориш, особено ако се пънеш да се кандидатираш за президент на САЩ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:50

6 александър зашев | 01.08.201212:25

Ромни ще излезе по-тъп и от Буш-младши,а той беше много тъп и правеше яко гафове Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

5 lele male | 01.08.201209:58

Сара Пейлин в мъжки образ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

4 explorer | 01.08.201209:45

Коя държава, ще позволи някой друг да определя, кой град да й бъде столица Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 01.08.201200:12

Йерусалим е столица на Израел само според Израел. Повечето други страни не признават този град като официална столица, и определено е доста тъп гаф за Ромни грубо да сгази лука по толкова чувствителен въпрос.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 31.07.201218:01

Съгласно конституцията на държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските автономни власти претендират Източен Йерусалим да стане тяхна столица. Повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив и затова техните посолства са в този град. Включително и САЩ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

1 explorer | 31.07.201215:43

Някой пак нещо не е разбрал. Ерусалим Е столицата на Израел.
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани