Земеделският министър Мирослав Найденов обеща съдържанието на вода в пакетираните меса да се обозначава на етикетите | webcafe.bg
newscafe

Водата в пилешкото - обозначена на етикетите

Webcafe,bg
31.05.2011, 11:19 (обновена 31.05.2011, 11:42)
мирослав найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Мирослав Найденов: Като направим така и с пиленцата (да се изписва съдържанието на вода на етикета - бел.р.), тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват, и производителите ще се откажат...

Съдържанието на водни разтвори в месото ще се отбелязва на етикетите на храните. Това съобщи днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който обяви, че за целта се подготвят промени в наредби.

Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода и то в граници от 27 до 51%, каза Найденов. Данните са от проверка на Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

"Ако 50% от едно пиле е вода - ние какво плащаме" - попита Найденов.

В повечето случаи е установено, че това дори не е вода, а солени разтвори, с които е инжектирано пилешкото месо.

Фирмите-нарушителки ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. По-късно КЗП ще обяви имената им. При установяване на повторно нарушение, ще бъдат затваряни. Прошка няма да има, заяви Найденов.

По думите му  европейският регламент позволява влагането на допълнителна вода, но с цел - заготовка, например в марината. Това обаче трябва да бъде обозначено като заготовка на етикетите на пилешките продукти.

Мирослав Найденов даде пример с употребата на палмово масло в млечните продукти. То не е забранено за употреба, но след изписване на съдържанието на етикетите и обозначението "продукти с растителни мазнини" в магазините, потребителите вече избягвали тези продукти.

Като направим така и с пиленцата, тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват, и производителите ще се откажат, заяви Найденов. Предстои да се направят проверки и да се вземат проби и от свинското филе. 

Oще: вода  етикети  месо  министър  мирослав найденов  пилета  потребители  проверки  храни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

3 iii_krv | 31.05.201119:59

Аз пък чакам да видя кога ще има някой който спазва тая и подобните и наредби...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 31.05.201113:30

Хаха, чакам анализа на спеца по прехраната на Уебкафе г-н Русиновски, да открие поредната машинация защитаваща корпоративни интереси и в тази новина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2010, 20:51

1 J | 31.05.201112:40

Много добре! Хубаво е, че напоследък се обръща все повече внимаине на това какво има в храните, които се продават по магазините!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани