320 000 метли за 700 000 лева, половината без дръжки | webcafe.bg
newscafe

Метли без дръжки за Пловдив

Webcafe.bg
12.12.2011, 10:14 (обновена 12.12.2011, 10:23)
славчо атанасов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов е подписал договора за метлите месец преди да напусне властта

Община Пловдив е платила 700 000 лева за 320 000 метли, от които почти половината са без дръжки. Договорът за тях бил подписан от бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов малко преди да сдаде властта и от бившия шеф на "Чистота"- Пловдив месец преди да напусне, предаде bTV.

Новата градска управа е решена да въведе механично почистване на улиците, въпреки уговорките на предишните управляващи.

"Така стана, че договорът беше подписан ноември. Но ако ние не го бяхме подписали, градът нямаше да бъде обезпечен с метли. Сега щяха да се оплакват, че няма с какво да се мете", казва Радослав Кошински, бивш директор на "Чистота"-Пловдив. 

"За мен най-притеснителното е, че на прага на зимния сезон, когато метли не са ни нужни, ни се доставят 180 000 метли в предприятието", обясни Иван Стоянов, директор на "Чистота" - Пловдив от 1 декември 2011 г. Новият управител оспорва цената.

"Няколко сравнения направихме. Казаха, че може по 70 стотинки, по 80 стотинки. Жълта метла с дръжка на пазарна цена е под 3 лева на едро", казва Стоянов.

Другият парадокс е липсата на дръжки. Оказва се, че всяка метачка трябва сама да си набави приспособление, на което да закрепи метлата. Оказва се, че всяка дръжка всъщност е откършен клон от пловдивските паркове и градинки.

"Защо да купуваме всяка метла с дръжка?! Това е все едно като си карате колата и когато ви се изхабят гумите, да си хвърлите колата и да си купите нова! Ами, сменят се само гумите! Същото е и при метлите - сменя се само долната част, която се изхабява. Една дръжка кара по 3 години", смята Радослав Кошински. 

В комуналната фирма "Чистота" работят неколкостотин метачки. Всяка от тях ще трябва да оползотвори между 50 и 100 метли в рамките на една година. Критиците на подобно допускане  изчислили, че в този случай животът на метлата е между 3 и 6 дни.

Oще: дръжки  зима  метли  пловдив  сезон  славчо атанасов  чистота 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани