Никой не накара кредитните милионери да върнат парите | webcafe.bg
newscafe

Никой не накара кредитните милионери да върнат парите

Webcafe.bg, по БНР
18.04.2013, 13:46 (обновена 18.04.2013, 14:04)
оръжие, пари

Снимка: © justinesmith.net

Кредитните милионери - една схема на ДС и червената върхушка

Нито една политическа сила не намери сила да накара кредитните милионери да върнат парите. Идеята за разкриването на имената им беше, за да върнат те взетите кредити, коментира в "12+3" Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата.

Той уточни, че в началото на 90-те година банките са държавни и теглените от тях кредити са били необезпечени или с обезпечение, което е далеч по-малко от размера на тегления кредит.

Приетият закон през 1998-а предвиждаше превалутиране в долари на кредитите - към датата на изтеглянето му, за да се върнат реални пари, но това не стана, защото обявиха това за противоконституционен текст, тъй като към онова време в България няма Закон за валутна търговия, коментира още Андреев. Той уточни, че списъкът с кредитните милионери, оповестен от БНБ, през 1998-а не е бил обнародван и много хора така и не разбраха кои са те.

Поне 80-90% от богатите хора в България са свързани с БСП и бившите служби, заяви Андреев и коментира: "Приватизацията беше извършена в полза на бившия комунистически елит и свързани с тях лица, но във времето на демократичното управление на СДС. Години по-късно става ясно, че СДС е бил създаден от Луканов и хора около него, за да извършат приватизацията по този начин. Затова и сега СДС се разпада".

По повод обявените имена на кредитни милионери с принадлежност към ДС, Методи Андреев коментира: "Определени кръгове в ДС са разигравали схеми - един агент на ДС, обслужва интересите на друг агент на ДС, а те обслужват определен кръг от хора, свързани с ДС".

Според него на кредитните милионери не им е потърсена отговорност, защото са били уведомени, че могат да теглят кредити и никой няма да им търси отговорност. Така е защото в България беше измислена една много хитра схема - когато едно решение се вземе от колективен орган, на управителен съвет, ако ще да е най-безотговорното - няма виновни. Кредитното милионерство не е изникнало така от нищото. За него е била създадена съответната правна рамка, то да стане за определени лица и с определена цел, каза още Методи Андреев.

Само част от истината

Излиза само част от истината за източването на банките, твърди бившият зам.-председател на Комисията по досиетата Евгени Димитров. Той разказа, че има служители от службите, които са ползвали своето положение, за да получат огромни и невъзвръщаеми кредити с обезпечение 30-40%. По думите му сумата е около 19-20 млн. лева.

Комисията по досиетата оповести вчера имената на известни бизнесмени от прехода като кредитни милионери и агенти на бившата ДС. Сред тях са Младен Мутафчийски, Красимир Стойчев и Георги Агафонов. Комисията публикува резултатите от проверките на длъжниците само към банките "Тексим" и "Балканбанк", предстои да бъдат съобщени и данните за другите банки.   

По БНР днес Димитров изрази съмнение доколко информацията, която ще бъде оповестена, е актуална и дали взетите от него и колегите му преди десетина години от БНБ документи са същите, с които работи сегашната комисия. Според него много от документите не са предадени по законовия ред. 

"През 2002-а година получихме от БНБ пълен списък на кредитните милионери - такива, които обслужват кредитите, които са ги погасили частично, други, които не искат да погасяват - някъде около 9800-10 000 юридически лица и около 32 000 души членове на бордове на тези дружества", каза Димитров.

На въпрос дали според него процесът е опорочен, той отговори: "Абсолютно, още когато покойният Николай Добрев в един свой доклад казва капитала и размера на дадените дружества - 6.5 млн. от БЗК, 40 млн. долара... той казва конкретно на кого са давани тези пари, но някои се възползваха да забавят и прикрият нещата", уточни Димитров. 

Той коментира, че според него няма да излязат всички длъжници, защото в момента обществото има съвсем други потребности и с информацията сега се цели да се отклони вниманието. 

"Ние бяхме дали за проверка синдиците на БНБ, чейндж бюрата, хазарта. Има служители на МВР, които са били в създаването на чейндж бюрата на "Витошка", добави Димитров.

Бившият шеф на комисията изтъкна, че по негово време са били "хванати" доста търговски дружества, включително задгранични, като е ставало дума за колосална сума.

Oще: бкп  бсп  дс  евгени димитров  кредитни милионери  методи андреев  списък 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани