Цветан Василев готви план за спасяването на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев готви план за спасяването на КТБ

Webcafe.bg
25.08.2014, 10:32 (обновена 25.08.2014, 10:54)
цветан василев

Мистър Икономика 2011 Цветан Василев обвинява БНБ и назначените от нея квестори в съучастие в "целенасочената политика по предопределеното ликвидиране на КТБ".

Докато прокуратурата и МВР издирват за арест бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, той "усилено продължава да работи върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите от Фонда на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори".

Това става ясно от поредното отворено писмо от негово име, изпратено до медиите тази сутрин.

Писмото на Василев идва в отговор на твърденията от страна на ръководството на БНБ, че не проявявал никаква инициатива за оказване на подкрепа на КТБ, нито е търсил обсъждане с надзония орган на текущото финансово състояние на банката.

В петък от БНБ обявиха, че водят преговори с Фонда на Оман, който обаче е поставил условие за ликвидна подкрепа на затворената банка от страна на държавата, което е отхвърлено от БНБ поради съмненията в капиталов недостиг във КТБ.

Ръководството на Централната банка обяви, че очаква предложения за дофинансиране на КТБ от Цветан Василев и Оманския фонд до края на август.

"Вярвам, че сме близо до представяне на принципно решение за оздравяването на банката, което да е в пълно съответствие с нормативно установените изисквания за капиталова адекватност и ликвидност", пише в позицията на Цветан Василев.

Банкерът, който е обвиняем за длъжностно присвояване от КТБ и за чието задържане е издадена Европейска заповед за арест, твърди, че вниманието му е насочено в предоставяне на "цялостен концептуален план" за справяне с кризата в КТБ - "в това число и осигуряването на ликвидни активи, финансирани от банката досега, които да улеснят бъдещите инвеститори в решението им да участват в преструктурирането".

Василев обвинява БНБ и назначените от нея квестори в съучастие в "целенасочената политика по предопределеното ликвидиране на КТБ".

"Резултатът няма да е фалирането на една финансова институция, а на бизнес, успешно обслужван от банката досега и генериращ стотици милиони лева. Тази „дупка" няма да може да бъде запълнена по никакъв начин, имиджът на страната ще бъде окончателен сринат пред международните инвеститори", заявява банкерът.

Oще: банка  банкер  бнб  иван искров  ктб  омански фонд  отворено писмо  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.