Според доклада на ОЛАФ България отново оглавява класацията за измами с европари с 81 разследвания | webcafe.bg
newscafe

И през 2010 г. България първа за измами с европари

Webcafe.bg
19.10.2011, 14:29 (обновена 20.10.2011, 11:44)
Евро

В същото време през 2010 г. в България са произнесени само 2 присъди за измами и злоупотреби с европейски средства

Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, ще представи годишния си доклад за разследванията на измами и злоупотреби с пари от еврофондовете през 2010 г. Техният брой е общо 419.

Тези 81 разследвания, с които България отново оглавява непрестижната класация, са една пета от всички, водени от ОЛАФ през 2010 г., предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

В Италия, която е след нас в списъка, са водени два пъти по-малко разследвания - 41. На трета позиция е Румъния с 36.

Най-много от разследванията у нас засягат парите, отпускани за селското стопанство - 61 случая, следват външната помощ, която ЕС осигурява за трети страни - 9 случая, и структурните фондове, където случаите са 6.

В същото време през 2010 г. в България са произнесени само 2 присъди за измами и злоупотреби с европейски средства. Един от директорите на ОЛАФ Никълас Айлет определи това като повод за тревога.

Загрижени сме от ефективността на българската съдебна система и способността й да произнася присъди, каза той, като не коментира дали огромният брой случаи у нас е отражение на нивото на корупцията.

Голяма част от случаите са стари и засягат предприсъединителни фондове в областта на селското стопанство, каза Никълас Айлет и определи сътрудничеството с българските власти като добро.

Той обясни, че за разлика от Румъния, където разследванията са инициирани най-вече от европейските институции, у нас повечето нередности са установени от българските власти.

Oще: българия  европари  ес  измами  италия  олаф  присъди  румъния  средства  фондове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани