Изборите за евродепутати точно след година | webcafe.bg
newscafe

Изборите за евродепутати - в края на май 2014

Webcafe.bg, по БТА
21.05.2013, 17:14 (обновена 22.05.2013, 10:40)
Европейски парламент

Изборите за евродепутати се изтеглят за 22-25 май, вместо за началото на юни

Европейският парламент реши, че следващите избори за евродепутати ще бъдат от 22 до 25 май, вместо от 5 до 8 юни догодина.

Целта на изтеглянето на изборите е да се осигури повече време за определянето на следващия председател на Европейската комисия през юли 2014 г.

За да бъде окончателно, днешното решение подлежи на единодушно утвърждаване от Съвета на Евросъюза през юни. Изборите за Европарламент се провеждат на всеки пет години с пряко гласуване от 1979 г. насам.

Европарламентът се фиксира върху свободата на медиите

Междувременно ЕП прие днес резолюция за медийната свобода, която предвижда за ръководители на обществените медии да бъдат избирани само честни и независими професионалисти с безспорен опит.

Тя залага същите изисквания и към членовете на управителни и медийни съвети и регулаторни органи, отбелязва се и че изборът им не трябва да е предмет на политически съображения.

Резолюцията предвижда и мониторинг от Европейската комисия как се спазва свободата на медиите.

Обществените медии, според документа, са крайно необходими във все по-пазарно ориентираната глобална среда, затова е нужно да получават стабилно финансиране, което да гарантира политическата и икономическата им независимост.

Записано е и че правителствата не трябва да заплашват финансово обществените медии, или да създават механизми за политически и партиен контрол над тях.

Друг акцент в резолюцията е собствеността на частните медии - въпрос, който според докладчика, румънския евродепутат Ренате Вебер, е от особено значение.

"Нужна ни е прозрачност на собствеността на медиите. Трябва да предотвратяваме прекомерната медийна концентрация и да имаме правила за справяне с конфликта на интереси, произтичащ от едновременно упражняване на политическа длъжност и контрол върху медии. Нужни са ни не журналисти, които пишат хубави неща за нас, а такива, които информират всички ни, и държат нас, политиците, под контрол", заяви Вебер.

С днешната резолюция Европарламентът призова всички страни-членки да създадат нужните гаранции, че журналистите могат да разпространяват информация свободно и без риск, а Европейската комисия - да осъществява мониторинг и да изготвя ежегодни доклади как се спазват медийната свобода и правото на гражданите да бъдат информирани.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.