Четири бригади държат бизнеса със секс у нас* | webcafe.bg
newscafe

Четири бригади държат бизнеса със секс у нас*

Webcafe.bg , Дойче Веле
09.01.2012, 11:57 (обновена 09.01.2012, 13:11)
проституция

Месечният доход на една луксозна проститутка надхвърля няколко хиляди лева, а в някои случаи достига десетки хиляди.

В България се предлагат и "консумират" повече секс услуги, отколкото в по-голямата част на Европа. Проституцията минава за "свободна професия", но всъщност това си е живо лицемерие, защото в масовия случай (над 90%) бизнесът със секса се управлява от криминални мрежи.

Докато секс пазарът е във владение на групировки, проблемът за правното уреждане на проституцията се разтваря в проблема за организираната престъпност, пише в доклада "За и против легализацията на проституцията", информира Риск Монитор, цитирано от Дойче Веле.

От магистралите до ВИП-именията

Според изследването на неправителствения институт, в България със секс си изкарват хляба между 5000 и 8000 жени, разделени на три основни слоя. Най-долу в стълбицата стоят работещите момичета по паркове и магистрали, по-нагоре са жриците в масажни салони, клубове и еротични барове, а най-горе, в "президентския апартамент" на проституцията, се подвизават ВИП-дамите, които практикуват в имения, модни агенции и хотели в големите градове и скъпите курорти.

Месечният доход на една луксозна проститутка надхвърля няколко хиляди лева, а в някои случаи достига десетки хиляди. Приблизителният оборот на целия сектор в България е между 270 милиона и 430 милиона лева годишно. Така че дори на пръв поглед да не е организирана дейност, проституцията все пак привлича вниманието на ъндърграунда: заради значителните средства, които генерира.

Женска плът за продан

Чудно ли е при това положение, че от началото на 90-те години до днес именно криминални организации контролират секс пазара в България? Софийският пазар на женска плът си поделят четири основни вериги, които държат монопола и не допускат безконтролни играчи. Силовите им бригади издирват самостоятелно практикуващите и с насилие ги поставят под контрол.

Три от секс мрежите, свързани със силови групировки от 90-те години, контролират и трите слоя - нисък, среден и висок. Четвъртата верига е свързана със структури, които са по-скоро икономически. Тя поддържа добри политически контакти и е специализирана само във високия слой на луксозните клубове, именията и модните агенции.

Цените на секс услугите са договорени между босовете. Тарифите в ниския слой са от 15 до 30 лева на "услуга". 60 лева на час е цената в клубовете от средно ниво, 100 лева на час - за луксозните къщи от средния слой. Според експертите в София съществуват между 80 и 150 обекта, които предлагат платени секс услуги, като в годините преди кризата техният брой е бил значително по-голям.

Проституцията в България поддържа двупосочна връзка със системната корупция на държавни служители. Контактите между престъпници и представители на публичната власт се установяват с плащане в брой и с включване на държавни служители или техни роднини в легален и нелегален бизнес.

Аз ти плащам - ти ме пазиш

На държавни служители се разрешава да определят и човек, който да се включи в престъпна мрежа. Дори и полицаи стават партньори във веригите от секс клубове. Разпространена форма е и предоставянето на безплатни секс услуги, в това число и от непълнолетни, на представители на публичната власт, твърдят изследователите.

Услугите пък, които получават на свой ред сводниците и техните босове от корумпираните служители, са преди всичко спокойствие и защита от разследвания. Голяма част от клубовете не се проверяват при полицейски операции.

Комбинацията между архаично законодателство и системна корупция естествено парализира държавата в опитите й (когато изобщо ги има) да вземе някакви ефективни мерки по отношение на проституцията. Престъпните групировки вече двайсет години контролират секс пазара и промяна няма да настъпи, докато държавата не успее да ги разбие. Дотогава горещата (но масово неразбирана) тема "проституция" ще си остане само в докладите на правозащитниците и в медийните полемики.

*Заглавието е на Webcafe. Оригиналното заглавие на статията е Българският гешефт със секса.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15653607,00.html

 

Oще: проститутки  проституция  секс пазар  секс услуги 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

3 YOLE | 10.01.201214:56

Deowin , ко се чудиш , хората е . ъ т , не спът . Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

2 pueblo | 09.01.201222:26

Смее се abe tiq ot дойче веле,верно са големи олигофрени....всяко нещо написано от тях е като във провенциален жълт подлистник!!!!!
луксозна проститутка изкарвала няколко хиляди лева,а можело и десетки хиляди????????ало,врацаааааааа,че тя ако луксозна със сигурност изкарва десетки хиляди левове бе,балъци Смее се
зависи на какво му викат лукс,де Смее се 150лв не е лукс!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 09.01.201220:36

Учудва как правят толкова голям оборот с такива цени.
Според статията оборотът е, да речем, средно към 350 милиона. На ден към 1 милион. Проститутките са средно около 6500. Значи средно към 150 лева на ден на курва.
Да предположим курворазпределение евтини:средни:ВИП около 3:2:1 (сигурно надценявам количеството ВИП), значи средностатистическия приход на курва за 'услуга' е към 50 лева. Значи, средно, всяка се 'труди' около 3 часа на ден. Всеки ден. Доста ми се струва.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани