София: Пускат парното, билетът от 1 лев – незаконен | webcafe.bg
newscafe

Парно сгрява София от утре

Webcafe.bg
20.10.2010, 17:04 (обновена 20.10.2010, 18:28)
Чугунен радиотор на топлофикация

Парното иде, столичанино, но не забравяй, че след него идват и сметките

От утре, 21 октомври, "Топлофикация София" започва общото пускане на отоплението в столицата.

В първия ден ще бъдат включени детските градини, училищата и болниците, които досега бяха без парно, а от петък ще започне включване на отоплението в жилищните и административните сгради. Процесът на общото пускане на отоплението в столицата ще приключи до 7 дни.

Хората, които желаят да включат отоплението на по-късен етап, могат да подадат в обслужващия ги топлорайон заявление и подписано решение от общото събрание на етажната собственост.

Дружеството напомня още от днес да се отворят на максимална степен вентилите на радиаторите, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на парното.

Междувременно стана ясно, че управата на столичната топлофикация ще бъде подменена.

В четвъртък, 22 октомври, Столичният общински съвет ще гласува новото ръководство. Отива си изпълнителният директор на компанията Петко Милевски. Новите трима са Петър Илиев, Петър Димитров и Богомил Николов. Първите двама са дългогодишни служители на дружеството, а Николов е финансист, работил дълги години в САЩ, съобщи председателят на СОС Андрей Иванов.

Илиев досега е бил шеф на дирекция в НЕК, преди това е работил в "Булгартрансгаз", където е отишъл преди около две години, напускайки поста си шеф на топлорайон "Люлин". Димитров дълги години е бил директор на топлорайон "София-Изток", преди да се пенсионира преди месеци.

От новото ръководство се очаква да оздрави дружеството чрез повишаване на събираемостта на сметките и изграждане на когенерация, която ще осигурява стабилни приходи от продажбата на ток на по-високи цени.

Билетът от левче извън закона

Друга новост, касаеща столичани, е че Върховният административен съд отмени като незаконно приета цената на билетите от 1 лев, гласувана от градския парламент на 12 юни 2008 г. Делото бе заведено още същата година от бившия общински съветник Борис Цветков (БСП) и двама граждани.

Заедно с цената от 1 лев са отменени и приетите тогава цени на талоните, както и увеличенията на абонаментните и преференциалните карти. Преди това увеличение цената на билета бе 0.70 лева.

ВАС е потвърдил, че решението на СОС е взето в нарушение на Закона за нормативните актове. Грешката на градския парламент е, че е приел увеличение на цените без задължителната финансова обосновка.

Това означава, че поне за период от 80 дни през 2008 г., когато влиза в сила нова наредба за транспорта, Столичната компания за градски транспорт е генерирала незаконни приходи, възлизащи над 20 милиона лева, отбелязва Mediapool.

Спорен е въпросът дали цената е незаконна и до този момент, тъй като не е променяна, а и все още не е финансово обоснована. Законът изисква преди внасянето на проекторешения за промяна на наредби, те да бъдат качвани поне 2 седмици по-рано на Интернет-страницата на общината, за да може заинтересувани лица, т.е. столичани, да обсъдят въпроса.

СОС не е провел и обществено обсъждане, за което е задължен по собствените си наредби. Посочва се още, че не са спазени и изискванията за формиране на цените, които са посочени в правилника за образуването на цените към наредбата за градския транспорт.

Още по време на дебатите общински съветници от ДСБ и БСП обясниха на тогавашния кмет Бойко Борисов и мнозинството на ГЕРБ, че приемат нови цени без обосновка. Според изчисленията на опозицията към средата на 2008 г. себестойността на билета бе 43 стотинки, а цената му скача до 95 стотинки след добавянето на всички обосновани или не транспортни преференции.

ВАС отхвърля и оспорването, че с ново решение на СОС действащата наредба е изцяло отменена и оспорваната наредба вече не съществува в правния мир. Градският парламент приема нова наредба на 24 юли 2008 г., която влезе в сила на 1 септември 2008 г. Най-малко за този период, почти 3 месеца, Столичната компания за градски транспорт е продавала незаконни билети.

Новата наредба бе приета с незначителни промени в два члена, които регламентират продажбата на електронни билети. В нея отново без обосновка бе единствено препотвърдена цената от 1 лев за билетите. След това нормативният акт бе променен още 3 пъти, но цената от 1 лев, приета без обосновка и обществено обсъждане, остана.

Oще: билетче  парно  решение  софия  съд  топлофикация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани