България ще трябва да плати глоба от 13 милиона лева, тъй като предишното правителство не е изготвило навреме план за размразяване на спрените от Брюксел пари по програма САПАРД | webcafe.bg
newscafe

България глобена с 13 млн. лева заради САПАРД

Webcafe.bg , По БНР и Mediapool.bg
29.09.2010, 16:20 (обновена 29.11.2010, 17:17)
Калина Илиева

Снимка: © БГНЕС

Шефката на фонд "Земеделие" Калина Илиева показа магистърска диплома от Берлин в отговор на упреците на БСП

България ще трябва да плати глоба от 13 милиона лева, тъй като предишното правителство не е изготвило навреме план за размразяване на спрените от Брюксел пари по предприсъединителната програма САПАРД. Парите трябва да се платят от бюджета, заяви изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева, предаде БНР. 

Междувременно Явор Гечев (син на вицепремиера от кабинета Виденов Румен Гечев, известен като поразяващата уста - бел.р.), председател на Младежкото обединение на БСП, обяви, че прокуратурата проверява по техен сигнал работата на самата Калина Илиева: "Прокуратурата вече официално проверява Калина Илиева за 150 милиона лева по програма САПАРД за причинени щети на държавния бюджет и на частните бенефициенти.

Всичките тръжни процедури по отношение на общинските проекти в държавен фонд "Земеделие" се изпълняват само от външни експерти, което значи, че ДФ "Земеделие" към момента капацитетът му е толкова малък, че не може да си върши работата сам и плаща на външни експерти. Остава и един много, как да кажа, странен въпрос: ние продължаваме да издирваме дипломата на Калина Илиева."

Калина Илиева отхвърли обвиненията на БСП към работата на фонда. По повод казаното от социалистите, че няма необходимия ценз за поста, Илиева показа дипломата си за магистърска степен "Икономическа комуникация" от Берлинския технически университет.

Пред агенция "Фокус" обаче градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че не му е известно да е образувана такава прокурорска проверка.

По думите на Гечев проверката е заради 150 милиона лева, които не са усвоени по САПАРД и ще трябва да бъдат платени от държавния бюджет.

Програмата САПАРД бе удължена до края на 2009 г. от ЕК заради неколкократното й блокиране от проблеми в държавния фонд. Причина за това, че значителна част от средствата няма да бъдат усвоени, бяха множеството случаи на злоупотреби с усвояване на пари за закупуването на селскостопанска техника. В края на декември 2009 г. от фонд "Земелие" заявиха, че неусвоени остават 400 млн. лева.

И друг от социалистите - Меглена Плугчиева, депутат от Коалиция за България, критикува управляващите. Според нея Програмата за развитие на селските райони, която е под контрола на земеделското министерство, не работи ефективно. Тя посочи, че отново са били отворени мерките 311 и 312 и в същото време около 400 проекта на стойност 120 милиона лева са отказани с обяснението, че средствата по 121 мярка са изчерпани и от фонда са направени постъпки пред ЕК да бъдат прехвърлени средства от други мерки, които не са толкова натоварени с проекти.

Oще: брюксел  бсп  калина илиева  сапард  фонд земеделие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани