Намериха се 20 000 лева за деца-таланти | webcafe.bg
newscafe

Намериха се 20 000 лева за деца-таланти

Webcafe.bg
22.04.2012, 10:13 (обновена 22.04.2012, 16:49)
космос, вселена

Екип от ученици от Варненската обсерватория спечели второ място в престижен международен конкурс на НАСА за космически колонии с проекта си "Дом в Космоса"

Министерството на образованието, младежта и науката има право и ще подкрепи финансово учениците от Варна, които спечелиха награда от НАСА, за да могат да пътуват до САЩ. Това обещание даде министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и отбеляза, че наградата за нашите ученици е голям успех за България, предаде БТА.

Екип от ученици от Варненската обсерватория спечели второ място в престижен международен конкурс на НАСА за космически колонии.

Проектът им е за изграждането на космически дом в пространството между Земята и Луната. В конкурса са участвали над 300 екипа от 15 страни. За първи път в него се включват и четирима български ученици от девети и десети клас.

Космическото им селище е наречено "Дом в Космоса" и се планира да приюти 10 000 души. Наградата на нашите ученици е покана за участие в четиридневна конференция на НАСА във Вашингтон през май.

Наскоро учениците съобщиха, че няма да могат да пътуват до САЩ, защото нямат средства. "Ще им дадем средства за пътуването до САЩ, въпросът е да ги поискат, изпращайки ни бизнес-план", заяви министър Игнатов.

Той каза, че за един ученик са необходими около 4000 лева, а заедно с придружителите необходимите за пътуването разходи до САЩ са около 20 000 лева. За да може да напиша "да" и да се отпуснат парите, някой трябва да ги поиска, посочи Игнатов.

Министърът обясни, че на учениците вече е обяснено какво трябва да направят, за да получат средствата, като изпратят необходимите документи, сред които и заявление за парите.

Още едно българче с награда от НАСА

Междувременно и друго българско дете се оказа отличено от НАСА. Ученик от Ловеч е спечелил стипендия за участие в лагер на НАСА, съобщават от сдружение "Екомисия 21 век", съобщи БТА.

Георги Митев е възпитаник на училище "Св. Климент Охридски". Той е и доброволец в сдружение "Екомисия 21 век". Той е участвал в конкурса за млади лидери в областта на науката с видеоесе, посветено на колонизация на Марс.

Заданието на конкурса е включвало представяне на концепцията на български и английски език. Освен факти и данни за спецификата на Марс като планета във видеоклипа е включена и информация за възможностите в бъдеще за живот на Марс.

Ловешкият ученик е спечелил стипендията в конкуренция с още 230 кандидати от цялата страна. За космическия център в Измир, Турция ще замине през юли тази година.

Центърът в Измир е един от петте международни центрове за обучения на НАСА, в който за осма поредна година българчета ще имат възможност да се обучават по специално разработени от американски специалисти програми.

До този момент повече от 100 български деца на възраст от 9 до 16 години са имали възможност да участват в занимания на тренажорите в центъра и да разберат в какво се състои подготовката и как протича един космически полет.

Oще: варна  деца  конкурс  космос  наса  проект  сергей игнатов  ученици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.