"Активни потребители": 55.5 на сто от българите мизерстват | webcafe.bg
newscafe

"Активни потребители": 55.5 на сто от българите мизерстват

Webcafe.bg
14.03.2011, 12:31 (обновена 14.03.2011, 16:31)
стоки, супер

Българският потребител търпи най-големите лишения от всички граждани в ЕС, показват данни на ЕК, представени от Асоциация "Активни потребители"

Българският потребител търпи най-големите лишения от всички граждани в ЕС - 55.5 % от населението е с мизерни материални способности.

Това показват данни на Европейската комисия (ЕК), представени днес от Асоциация "Активни потребители". В дъното на класацията са още Румъния - 49% и Унгария - 41%.

Най-добри материални способности имат гражданите на Люксембург, Швеция и Холандия.

Материалните лишения се отчитат според това гражданите да не могат да отделят средства за поне три от показателите - неочаквани разходи, едноседмична годишна почивка, погасяване на ипотеки или битови сметки, храна с месо, пиле или риба всеки втори ден, поддържане на достатъчни отопление в дома, перална машина, цветен телевизор, телефон или личен автомобил.

България отделя най-малко средства в ЕС за защита на потребителите - едва 3 евро годишно на 1000 жители. За сравнение в Белгия за целта се изразходват по 157 евро, Кипър - 176 евро, Чехия - 56 евро, а най-много отделя Люксембург - 2112 евро.

Само 5% от българите пазаруват през интернет. В Дания 68 на сто са пазарували по интернет, по 67 на сто във Великобритания и Холандия, 59 на сто в Германия и Финландия и 40 на сто средно за гражданите на ЕС.

България остава на последно място в ЕС и според индекса "условия за потребителите" с 42%. Индексът се формира от фактори като доверие в институции, дейност на потребителските организации, процент на подадени и удовлетворени жалби, обезщетения и безопасност на стоките.

Най-висок е индексът във Великобритания - 74 на сто, и в Ирландия - 72 на сто. Общо за Европа стойността му е 61 на сто.

Българите остават най-недоверчивите в ЕС по отношение на безопасността на храните. 46% смятат, че храните у нас не са безопасни. Само румънците са на мнение, че ядат по-лоша храна - оплакали са се 50% от гражданите на северната ни съседка.

Oще: активни потребители  българия  потребители  храни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани