Управляващите се отказват от данък "лукс", който предвиждаше да се облагат имотите с данъчна оценка над 300 000 лева | webcafe.bg
newscafe

Властта се отказа от данък лукс

Webcafe.bg
10.11.2010, 13:30 (обновена 10.11.2010, 13:49)
Менда Стоянова

Снимка: © БГНЕС

Фискалният ефект от данък лукс е изключително малък - така шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова аргументира отказа от въвеждането му през 2011 г.

Властта се отказва от данък "лукс", който предвиждаше да се облагат имотите с данъчна оценка над 300 000 лева, стана ясно днес. Решението е взето от парламентарната група на ГЕРБ след като било обсъдено с финансовия министър Симеон Дянков, който също е бил против - "като дясно мислещ човек".

Фискалният ефект от данък "лукс" е изключително малък, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). По думите й депутатите от ГЕРБ са препоръчали на събирането си във вторник вечерта да не се въвежда по-високата ставка за скъпите имоти в Закона за местните данъци и такси.

Освен това и общините трябва да извършат сериозна подготовка заради данък "лукс".

В страната има около 5700 имота с данъчна оценка над 300 000 лева, но много малко от тях са притежание на физически лица, стана ясно от изявлението на Менда Стоянова. Това основно са сгради на юридически лица, използвани за търговски и производствени цели, а целта на данък "лукс" е да се съсредоточи върху физическите лица. Затова въвеждането на по-високата ставка се обезсмисля, каза Менда Стоянова.

Идеята за допълнителното облагане предвиждаше освен за жилища, данъкът да се плаща и за офис, търговски и производствени сгради над тази стойност.

Скъпите автомобили и сега имат висока скала за облагане, но общините ще вземат конкретно решение за точния им размер. Данък "лукс" върху хотели и търговски обекти не е данък "лукс", а за хеликоптерната проверка не говорим, тъй като там става дума за нерегистрирани имоти, заяви Стоянова.

Настоящата висока скала за автомобилите обаче ще остане. Диапазонът на сумите се определя от закона, а решенията за конкретния размер на данъка върху скъпите коли е сред прерогативите на общините.

Според председателката на Комисията по бюджет и финанси постепенно тези диапазони се разширяват всяка година, което на практика означава даване на възможност на общините за по-свободна преценка от тяхна страна какъв да бъде размерът на налога в конкретния район.

Oще: герб  данък лукс  данъци  менда стоянова  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

1 Nikola Aslanov | 10.11.201014:27

Е, лакомията надделя над мисълта за бъдещето. Каквото успеят да откраднат - успеят, втори мандат няма да видят.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани