Хроника на деня 7.04,2010 | webcafe.bg
newscafe

Турска ТВ пуска БГ сериал

Webcafe.bg
08.04.2010, 20:00 (обновена 08.04.2010, 20:28)
стъклен дом

Снимка: © БТВ

Кадър от новия БГ ТВ сериал "Стъклен дом"

*Турска телевизия е купила първите 13 епизода на нашия сериал "Стъклен дом". Новината бе съобщена от продуцента Димитър Митовски на премиерна прожекция за журналисти. Той коментира, че вече не само в България ще се гледа турско, но и в Турция - българско. Бг сериалът започва да се излъчва от 11 април по bTV. През първия сезон ще бъдат пуснати 66 серии. В ролите ще видим Елена Петрова, Юлиян Вергов, Стефан Данаилов, Калин Врачански, Стефка Янорова, Явор Бахаров и др.

*Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание част от последните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Най-оспорваното изменение по време на дебатите в пленарна зала за въведената възможност осъдителна присъда да се основава само на данни от СРС-та и показания на свидетел с тайна самоличност е един от върнатите от държавния глава текстове. "Специалните доказателствени средства и способи на доказване не могат да бъдат единствено основание за осъдителна присъда, защото комбинацията между тях не може да не постави под сериозно съмнение справедливостта на процеса и достоверността на доказателствения материал", пише в мотивите на Георги Първанов. Държавният глава оспорва и изменението, според което прокурорът или съдът могат да назначат на обвиняемия резервен защитник, въпреки неговото несъгласие и независимо че е упълномощил друго лице за свой адвокат. Според Първанов това противоречи на Европейската конвенция за защита правата на човека, която регламентира, че всяко лице, обвинено в извършване на престъпление, има право да се защитава лично и да ползва адвокат по свой избор. Първанов подчерта, че върнатите от него поправки в НПК крият риск от съдебни грешки и осъдителни присъди срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

*Русия разчита, че ще подпише до края на април и последното споразумение, необходимо за да започне реализацията на проекта "Южен поток", съобщи енергийният министър на страната Сергей Шматко. "Последното споразумение - с Австрия, ще бъде подписано през април", каза министърът. Газопроводът "Южен поток" ще бъде дълъг около 900 км и ще минава по дъното на Черно море от Новоросийск до българското пристанище Варна. Очаква се тръбата да е с капацитет 63 млрд. куб. метра природен газ в година и до 2015 г. да осигурява около 35% от общия обем синьо гориво, необходим на Европа. Русия вече има подписани междуправителствени споразумения за изграждане на сухопътната част на тръбата с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия.

*Заетостта сред ромите е от 13 до 29% по-ниска от тази на останалите граждани в България. Това каза на форума, посветен на 5-тата годишнина от изпълнението на международната инициатива „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 год.“ днес в столицата постоянният представител на Световната банка (СБ) Флориан Фихтл. Огромното мнозинство от роми в работоспособна възраст не е достатъчно образовано, за да участва успешно в пазара на труда. В резултат на това европейските страни губят стотици милиони евро годишно от ниска производителност и фискален принос към правителствата. Анализът, направен от СБ, показва, че България, Чехия, Румъния и Сърбия биха се радвали на повишаване на брутния си вътрешен продукт годишно най-малко с 2 млн. евро, ако ромите имат еднакви възможности за работа с тези на останалото население.

*Електронните услуги на НАП вече работят и под Линукс. Гражданите и фирмите вече могат да подават по електронен път под Линукс декларации за облагане с корпоративни данъци, декларации за облагане на доходите на физическите лица, както и осигурителните декларации образец 1, образец 3, образец 6 и уведомленията при назначаване, изменение или прекратяване на трудови договори. Клиентите на НАП предпочитат да контактуват с администрацията по електронен път, показва статистиката за подадените документи по Интернет през първите три месеца на годината.

*Извънземните съществуват и и живеят сред нас, дегизирани като хора - поне така смятат 20% от анкетираните в глобално проучване. Анкетата на Ройтерс/Ипсос, в която са участвали 23 000 души от 22 страни, показва, че повече от 40% от хората в Индия и Китай вярват, че извънземните ходят сред нас, дегизирани като човешки същества. Хората, които най-малко вярват в извънземни, са от Белгия, Швеция и Холандия (по 8% за всяка от страните). Все пак по-голямата част от анкетираните, или 80%, не смятат, че извънземните живеят сред нас. Повече мъже отколкото жени - 22% спрямо 17%, смятат, че извънземните се намират на Земята. По-голямата част от вярващите в извънземни са под 35 години и са от всички социални прослойки, сочат още данните от анкетата.

*Прокуратурата повдигна три обвинения срещу бившия изпълнителен директор на държавната фирма "Информационно обслужване" Иво Николов. Той бе един от първите уволнени след идването на власт на ГЕРБ. Иво Николов е обвинен за умишлена безстопанственост, която е причинила вреди на дружеството за 20 169.46 лева, за умишлено причинени вреди в размер на 81 234.8 лева и присвояване на 23 500 лева. Той е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 3000 лева. Веднага след парламентарните избори бе съобщено, че Николов се е разписвал срещу месечна заплата от 14 000 лева. Той и председателят на борда на директорите на държавната фирма Азер Меликов бяха сред първите посочени от ГЕРБ като облагодетелствали се от заемането на държавни постове.

*Катарският дипломат Мохамед ал Модади, задържан на летището в Денвър за предполагаем опит за терористичен акт, просто се пошегувал, съобщиха източници от правоохранителните органи на САЩ. Дипломатът беше арестуван, след като бе съобщено за инцидент на борда на самолет на "Юнайтед еърлайнс", летящ от Вашингтон за Денвър. Според съобщението охраната на самолета обуздала пътник, опитал се да възпламени обувките си. По тревога бяха вдигнати два изтребителя, които 40 минути ескортираха самолета до кацането му в Денвър, където пътникът бе задържан. Катарецът признал, че просто му се припушило и решил да запали цигара в тоалетната на самолета. Димът привлякъл вниманието на пътниците и на въздушните шерифи, които отишли да проверят какво става. Дипломатът си направил шега и се престорил, че се опитва да възпламени обувките си. Служител на Белия дом съобщи, че за случая е бил уведомен президентът на САЩ Барак Обама.

*Внезапно почина един от големите български интелектуалци на съвременна България професор Розалия Ликова - изтъкнат учен, автор на много книги с приносно значение за българското литературознание, дългогодишен преподавател в Софийския университет “Св. Кл.Охридски”. Розалия Ликова е родена на 14.10.1922 г. в гр. Луковит. Завършва право (1945) и славянска филология (1949) в СУ "Св. Климент Охридски". Защитава дисертация "Сатирата в българската литература през 30-те години" (1960). Асистент (1949), доцент (1963) и професор (1967-1992) по съвременна българска литература в СУ "Св. Климент Охридски". В периода 1992-2002 чете лекции в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски". Специализира във Варшава (1968-69) и Брюксел (1976). Чете лекции в университети в Москва (1973), Солун (1980) и Минск (1984). През 1972 г. е отстранена от университета (до 1975) и изключена от СБП за повече от 10 години заради статията й "Принципи на гледната точка на разказвача", визираща и творчеството на Георги Марков. Автор е на над 20 книги, на стотици публикации в български и международни периодични издания, на множество предговори към книги с художествена литература, съставител на редица сборници и антологии.

Oще: бг сериал  безработица  георги първанов  иво николов  извънземни  инцидент  линукс  нап  нпк  розалия ликова  роми  русия  самолет  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.04.2010, 22:36

1 Norah Jones | 10.05.201020:58

Toва е статия от сбор на новини, така ли?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани