Министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че няма да има национализация на електроразпределителните дружества. Дивиденти оттам - може би, ама малко | webcafe.bg
newscafe

Министерска защита за частното енерго

Webcafe.bg
09.04.2010, 12:11 (обновена 09.04.2010, 15:37)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туриизма и бивш мениджър от E.ON Трайчо Трайков защити частното енерго...

Няма да има национализация на ЕРП-ата. Дивидент от електроразпределителните дружества може и да се получи, но за 2009 г., и едва ли ще е в очакваните от премиера Бойко Борисов 250-300 милиона, че даже и 450 млн. лева - по-скоро едноцифрена сума в милиони.

Това стана ясно днес от публични изявления на министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод заканата на премиера Бойко Борисов.

Борисов на два пъти повтори, че може и да се развалят сделките за продажбата на 67% от ЕРП-атата на CEZ, EVN и E.ON през 2004 г. и поиска дивиденти за държавните дялове от по 33% в тях за изминалите пет години. 

От сключването на сделките те са спечелили около 500 милиона лева, но не са изплащали дивиденти на държавата.

На брифинг в късния следобед обаче премиерът обяви, че за национализация и дума не може да става. Кучето е заровено в тези 33% - ако държавата си беше оставила 34% дял в електроразпределителните дружества, щеше да има контрол, е сега е миноритарен акционер и мнението й не се зачита, обясни Бойко Борисов.

И Трайков, и премиерът се ядосвали на "това, което 20 години е правено в енергетиката".

Трайков, който преди да стане министър, беше прокурист на EVN, заяви, че е по-добре електроразпределителните дружества да не плащат дивиденти, а да реинвестират печалбата в мрежата, защото иначе по-голямата част от нея ще отива в чужбина. Точно на това се е съгласила и държавата при сключването на приватизационните договори, но не е фиксирала каква да е сумата на инвестициите. За сметка на това обаче е фиксирана печалбата за новите собственици - 12%.

Икономическият министър обаче с половин уста обясни, че в икономическа криза е по-разумно да се изплатят дивиденти.  По думите му 50% от тяхната нетна годишна печалба трябва да се раздаде като дивидент на акционерите, а една трета от тези пари се полагат на държавата. За петте години от сключването на сделките това са около 80-90 милиона лева, обясни Трайков.

Според него обаче ако през годините бяха разпределяни такива дивиденти сега държавата щеше да има платен дивидент от около 80 -90 млн. лева, но останалите 200 млн. лева нямаше да са инвестирани в България, а платени на чуждестранните акционери.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма обяви, че наистина ще се направи проверка, за да се види какви точно инвестиции са правени в мрежата през тези пет години, след като не са плащани дивиденти, и как са формирани цените на тока. Това ще стане чрез одит, който ще извърши Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). За целта са необходими около 100 000 лева, които вече били поискани от финансовото министерство.

"Още в началото на януари имахме предварителни неофициални разговори с представители на ЕРП-тата, които с оглед на по-особеното състояние на публичните финанси предложиха за 2009 г. да платят дивидент", каза Трайков. Всички в правителството знаели за тези разговори...

Хора от държавната енергетика трябва да се притесняват от проверките, направени досега, а не представителите на електроразпределителните дружества, заяви още министърът.

Oще: бойко борисов  дкевр  ерп  трайчо трайков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.