Министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че няма да има национализация на електроразпределителните дружества. Дивиденти оттам - може би, ама малко | webcafe.bg
newscafe

Министерска защита за частното енерго

Webcafe.bg
09.04.2010, 12:11 (обновена 09.04.2010, 15:37)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туриизма и бивш мениджър от E.ON Трайчо Трайков защити частното енерго...

Няма да има национализация на ЕРП-ата. Дивидент от електроразпределителните дружества може и да се получи, но за 2009 г., и едва ли ще е в очакваните от премиера Бойко Борисов 250-300 милиона, че даже и 450 млн. лева - по-скоро едноцифрена сума в милиони.

Това стана ясно днес от публични изявления на министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод заканата на премиера Бойко Борисов.

Борисов на два пъти повтори, че може и да се развалят сделките за продажбата на 67% от ЕРП-атата на CEZ, EVN и E.ON през 2004 г. и поиска дивиденти за държавните дялове от по 33% в тях за изминалите пет години. 

От сключването на сделките те са спечелили около 500 милиона лева, но не са изплащали дивиденти на държавата.

На брифинг в късния следобед обаче премиерът обяви, че за национализация и дума не може да става. Кучето е заровено в тези 33% - ако държавата си беше оставила 34% дял в електроразпределителните дружества, щеше да има контрол, е сега е миноритарен акционер и мнението й не се зачита, обясни Бойко Борисов.

И Трайков, и премиерът се ядосвали на "това, което 20 години е правено в енергетиката".

Трайков, който преди да стане министър, беше прокурист на EVN, заяви, че е по-добре електроразпределителните дружества да не плащат дивиденти, а да реинвестират печалбата в мрежата, защото иначе по-голямата част от нея ще отива в чужбина. Точно на това се е съгласила и държавата при сключването на приватизационните договори, но не е фиксирала каква да е сумата на инвестициите. За сметка на това обаче е фиксирана печалбата за новите собственици - 12%.

Икономическият министър обаче с половин уста обясни, че в икономическа криза е по-разумно да се изплатят дивиденти.  По думите му 50% от тяхната нетна годишна печалба трябва да се раздаде като дивидент на акционерите, а една трета от тези пари се полагат на държавата. За петте години от сключването на сделките това са около 80-90 милиона лева, обясни Трайков.

Според него обаче ако през годините бяха разпределяни такива дивиденти сега държавата щеше да има платен дивидент от около 80 -90 млн. лева, но останалите 200 млн. лева нямаше да са инвестирани в България, а платени на чуждестранните акционери.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма обяви, че наистина ще се направи проверка, за да се види какви точно инвестиции са правени в мрежата през тези пет години, след като не са плащани дивиденти, и как са формирани цените на тока. Това ще стане чрез одит, който ще извърши Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). За целта са необходими около 100 000 лева, които вече били поискани от финансовото министерство.

"Още в началото на януари имахме предварителни неофициални разговори с представители на ЕРП-тата, които с оглед на по-особеното състояние на публичните финанси предложиха за 2009 г. да платят дивидент", каза Трайков. Всички в правителството знаели за тези разговори...

Хора от държавната енергетика трябва да се притесняват от проверките, направени досега, а не представителите на електроразпределителните дружества, заяви още министърът.

Oще: бойко борисов  дкевр  ерп  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани