Ръководството на ДКЕВР подаде оставка | webcafe.bg
newscafe

Ръководството на ДКЕВР подаде оставка

Webcafe.bg
28.08.2014, 16:54 (обновена 28.08.2014, 17:12)
дкевр

Снимка: © webcafe.bg

Преди ден Щонов поиска оставки в ръководството на регулатора, но днес Комисията направи изявление, с което заявява, че не вижда необходимост от подобен акт.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев и заместничката му Лилия Младенова се съгласиха да подадат оставки след разговор с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Другият заместник-председател на Комисията - Еленко Божков все още не е оповестил решението си. Поради съмнения за конфликт на интереси, служебното правителство смята за редно той да бъде отстранен като член на ДКЕВР. Членовете на регулатора се избират и освобождават с решение на Министерски съвет.

Преди ден Щонов поиска оставки в ръководството на регулатора, но днес Комисията направи изявление, с което заявява, че не вижда необходимост от подобен акт. От Министерство на икономиката и енергетиката припомнят, че през май 2013 г. една от препоръките на Европейската комисия и Световната банка в техните доклади за състоянието на енергийния сектор бе именно укрепване капацитета на ДКЕВР.

Освен това европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в свое писмо до българското правителство от 4 април 2013 г. дава като пример състава на ДКЕВР за назначения, „които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора".

Oще: васил щонов  дкевр  еленко божков  енергетика  енергийна комисия  енергийно и водно регулиране  икономика  комисия  регулатор  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.