Кандидат-патриарси в компроматна война | webcafe.bg
newscafe

Кандидат-патриарси почнаха компроматна война

Webcafe.bg
14.11.2012, 11:21 (обновена 14.11.2012, 16:41)
Колаж - Кирил и Николай

Снимка: © в. Марица

Подобно нещо се вижда на сайта на Пловдивската митрополия

На деветия ден от смъртта на патриарх Максим битката между двама от митрополитите, нахъсани да седнат на мястото му, се ожесточи.

Митрополити, чиито имена не бяха назовани, се оплакали, че им е бил предлаган подкуп, за да не участват на днешната сесия на синода. Те обвиниха за това митрополит Николай, предаде БНТ. Те обаче отказали сумите, чийто размер не се назовава.  

Все още не е ясно дали ще се прегласува решението за избор на Кирил за наместник-председател на Българската православна църква. 18-те члена на Светия синод, които присъстват на днешното заседание, са от групата на Кирил, които присъстваха на панихидата за 9 дни от кончината на патриарх Максим. 

Лагерът около Кирил вече е ясен. Той включва митрополитите Дометиан, Неофит, Гавриил, Натанаил, Галактион, Йоаникий, Амвросий.

И Пловдивската митрополия отвръща на удара

"Дядо Николай се моли, и.д. патриарх Кирил прави пиршество!" Новина с такова заглавие е поместена на официалната интернет-страница на Пловдивската митрополия. Всъщност текстът е публикуван най-напред в пловдивския вестник "Марица" и е гарниран с любопитен фотоколаж.

Илюстрацията представя новия патриаршески наместник дядо Кирил като хищен и лаком човек, а опонентът му - митрополит Николай, като добър пастир.

В началото на седмицата Николай Пловдивски прати писмо до духовните си събратя от Светия Синод, уведомявайки ги, че ще прекара следващите 40 дни в молитвено мълчание в памет на покойния патриарх Максим и няма да ходи на заседанията.

"По същото време се разбра, че митрополит Кирил е дал почерпка по случай избирането му за изпълняващ длъжността патриарх. В събота, веднага след заседанието на висшия клир в сградата на Светия Синод, братята се събрали на софра. Най-старшият вече сред тях извадил скъпо уиски и щедро налял в чашите. Пиршеството продължило до късно, някои от братята се впуснали в поздравления и тостове в чест на новия си началник", разкрива вестникът, а оттам - и страницата на Пловдивската митрополия.

"Е, да, ще скърбим всички. Но не трябва да седим със скръстени ръце. Ще се молим за дядо Максим. Защото не сме сираци. И света Богородица ще ни помогне заедно да запазим мира и да живеем смирено", отговаря Варненският и Великопреславски владика на въпрос дали ще пази траур за кончината на патриарх Максим.

Светият Синод се събира днес, за да разгледа жалбата на пловдивския владика, с която той оспорва избора на митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ. Той твърди, че митрополит Кирил е нелегитимно избран, тъй като е получил 7 гласа, а Уставът предвижда най-малко 8 гласа.

Митрополит Кирил бе избран от Светия Синод със 7 гласа, докато митрополит Йоаникий Сливенски получи 4, а русенският митрополит Неофит - 1. Митрополит Николай не е бил подкрепен от нито един от събратята си в борбата за наместническото място.

Варненският владика обяви, че е избран с половината от гласовете на присъстващите членове на Светия Синод (14 души). "Тук не става въпрос за имоти, както се говори, не става въпрос кой да бъде наместник - председател, а става въпрос за това митрополит Кирил да не бъде наместник - председател", заяви Кирил по-късно в интервю за БНТ.

Николай твърди, че Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове. Освен това, гласуването винаги и само явно.

Великотърновският митрополит Григорий оттегли вчера подписите си от протокола от заседанието на Св. Синод за избора на наместник-председател на Синода.

Така на практика вотът е с паритет - 6:6. Пловдивският митрополит Николай оспори решението с мотива, че заседанието не е имало пълен кворум заради двама отсъстващи.Веднъж положен, подпис не може да се оттегли, заяви Ловчанският митрополит Гавриил пред БНР.

"В устава няма такъв регламент. Митрополит Григорий вече не може да си оттегли подписите под избора на наместник-председател. Не мога да знам защо така е решил. В душата на друг човек не мога да вляза. Аргументи дали е по устав, или не даде вече и митрополит Николай.

Бойко Борисов: Не се намесваме в избора на патриарх

Изборът на патриарх си е работа на църквата, заяви днес в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

"Извикал съм Велинов (Емил Велинов, шеф на дирекция "Вероизповедания" - б.р.) и категорично съм му казал, че една дума, свързана с избора на патриарх на България, ще му коства позицията. Комунистите години наред са се месили в църквата, доведоха я дотам, че две-трети от влaдиците са агенти на бившата Държавна сигурност. Нашето правителство не прави така", каза Борисов.

"Ние строим църкви, строим манастири, ремонтираме ги за много милиони", добави той.

"Ние нито имаме кандидат, нито подкрепяме, нито искаме по какъвто и да е начин да бъдем въвлечени в този избор. Затова съм го предупредил пред всички министри днес, както и колегите си - това е тема на църквата", посочи още Борисов.

"Единствено мога да помоля владиците, тъй като ние сме вярващи хора, подкрепяме всички, особено с проектите, които се строят - църкви, манастири, и ремонтите им, нашата Света църква и нека да имат предвид, че всички вярващи - миряните, народът ги гледа и да си направят избора така, че утре същият този народ да застава и да им целува ръка, да целува кръста, който носят и да има доверие в тях", каза още Борисов.

Oще: максим  митрополит кирил  митрополит николай  партиарх  светия синод  църква 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 14.11.201213:27

С такава църква не ни трябват ислямисти.....
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 14.11.201212:23

Дано Господ ги вразуми, да не посрамят Светата Българска Православна Църква!
   

оценка

+0 -1