Орешарски се усъмни в цената на оградата с Турция | webcafe.bg
newscafe

И премиерът се усъмни в цената на оградата с Турция

Webcafe.bg
05.03.2014, 14:31 (обновена 05.03.2014, 15:54)
граница

Орешарски очаква резултатите от проверката до дни

Премиерът Пламен Орешарски разпореди проверка на длъжностни лица за злоупотреби заради строежа на оградата по границата с Турция, която трябва да ни предпази от нелегални имигранти.

Освен съмненията за злоупотреби, ще се проверява и целесъобразността на съоръжението, което не срещна одобрението на Европейския съюз. Правителството обаче реши да постави телена "стена", за да „подсили" сигурността на границата с Турция.

Оказа се, че стойността за изграждане на съоръжението се е увеличила почти двойно, а петте фирми, избрани да изпълнят поръчката, са определени без конкурс заради нейната спешност - законова вратичка, която съществува в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Решението е на Министерство на отбраната, което е било натоварено да се заеме с поръчката.

"Отпуснати са не 22 милиона лева, а 9.6 милиона -и при условие, че се разплащат само при проверени разходи. Сумата от 22 милиона вероятно включва целия пакет мерки, които бяха докладвани", обясни Орешарски.

Както стана ясно, материалите за съоръжението ще се доставят от фирма на общински съветник на БСП в Кюстендил - Александър Минчев.

Междувременно вътрешният министър Цветлин Йончев се закани, че всички виновни или неизпълнили задълженията си ще бъдат наказани. "Ние не сме наясно с цените - ние цени не сме давали, и цифри не сме давали. Доколкото знам, ние дадохме идейния проект, и на база на това, експерти от Министерство на отбраната извършиха анализ", изтъкна силовият министър.

"Изразих хипотеза, че сметката за оградата си заслужава да бъде проверена и назначих проверка, в която участват инспектори от МС и Държавната финансова инспекция. Към края на миналата седмица имаше предварителен вариант на доклад. Страхувам се, че хипотезата ми е била вярна", посочи Орешарски в парламента.

Йовчев също допусна, че е възможно първоначалните разчети за цената на оградата да се разминават с реалната й стойност.

Сигналът беше внесен от ГЕРБ

В началото на февруари ГЕРБ внесе сигнал в прокуратурата, за да бъде направена проверка на начина, по който се разходват средствата за изграждане на оградата на българо-турската граница.

Сигналът беше внесен от депутатите Валентин Радев и Александър Ненков.

"Притесненията ни нараснаха най-вече с това, че става все по-неясно защо е избран точно този вид процедура - с договаряне. Защо, след като имаше време - от 6 ноември е подписан този план за овладяване на кризата, оттогава имаше време. Да не говорим ,че и преди това е имало време да се направят и проектни декларации и т.н, което всъщност е и извинението на министър Ангел Найденов", каза пред журналистите Валентин Радев.

"На второ място много ни притеснява това, че е възложено на командир на сухопътни войски да извършва процедура за над 8 милиона лева, тъй като в министерството по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и по времето на ГЕРБ имаше заповед на министъра, с която се възлагаха на второстепенните разпоредители с бюджетни средства, каквито се явяват отделните видове въоръжени сили, включително и сухопътни войски, да извършват процедури до 60 000 лева. Изведнъж сумата се възлага на сухопътни войски, и то в решението на Министерски съвет", каза още Радев.

По този повод военният министър Ангел Найденов заяви, че не вижда нищо, което да влиза в противоречие със закона или да дава основание за съмнение.

"Разполагам с анализите на подчинените ми структури във връзка с бежанците, които ми дават основание да запазя своите опасения и да поискам по-бързо изграждане на това съоръжение на границата", каза Найденов, който нямал никакъв проблем от гледна точка на прозрачността.

Oще: бежанци  мвр  ограда  сирия  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани