ЕК пак дръпна ушите на съдебната система | webcafe.bg
newscafe

ЕК пак дръпна ушите на съдебната система


23.03.2010, 17:49 (обновена 23.03.2010, 18:22)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

"Нека летвата за морал и етика да бъде по-висока – това очакват от нас“, каза министърът на правосъдието Маргарита Попова по повод междинния доклад на Еврокомислията за България

Новото правителство има политическа воля да извърши промени и е предприело някои действия в тази насока, но тепърва трябва да се видят резултатите от тях. Същевременно България трябва да положи повече усилия за реформиране на съдебната си система.

Това се казва в новия мониторингов доклад на Европейската комисия за България и Румъния, който бе оповестен днес. Това е най-положителният доклад за България досега, отчете от своя страна правителството.

Комисията отчете, че в сферата на съдебната реформа България предвижда подобрения в Наказателно-процесуалния кодекс, за да съкрати и оптимизира ефективността на следствието и съдебното производство. Отбелязани са проверките на съдилища и прокуратури през последните шест месеца, които доведоха до нарастващ брой дисциплинарни производства срещу магистрати. От средата на 2009 г. насам България е предприела най-вече мерки за повишаване на обективността при годишното атестиране на магистратите. Резултатите от тези мерки обаче все още не могат да бъдат оценени, изтъква докладът.

Европейската комисия отбелязва и напредъка в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, но през януари 2010 г. имаше нов случай на улично убийство. Така докладът отбелязва убийството на Боби Цанков, който е наречен „евентуален свидетел по важно дело, свързано с организираната престъпност".

Похвално е, че повече дела за корупция по високите етажи се следят в рамките на мониторинга на съдебната практика, но въпреки това някои важни дела все още протичат неоправдано бавно. Репутацията на съдебната система пък е подкопана от подозрения за тежка корупция при назначения на висши длъжности и тези случаи трябва да бъдат задълбочено проучени, настоява още документът, визирайки скандала с Красьо Черния.

ЕК посочва още, че Европейският съд за правата на човека е разкритикувал липсата на отчетност на главния прокурор. България трябва да бъде по-ефективна и в конфискуването на имущество, придобито от престъпна дейност, като прилага конфискацията към по-широк кръг лица, свързани с престъпния свят, освен в случаите когато законният произход на имуществото може да бъде доказан.

Докладът оценява положително реформите в НАП и Агенция Митници.

„Не правим политически оценки за правителства и министър-председатели - заяви на пресконференция говорителя на ЕК Марк Грей при представяне на междинния доклад. - Не това е целта на този доклад. Виждаме ангажимент към реформи и признаваме това в него".

Докладът обаче бе приет със задоволство от правителството. В изявление на МВнР по случая се казва, че ЕС е отчел усилията на правителството в борбата с организираната престъпност. Там отбелязват и че докладът е резултат на равноправно взаимодействие, а не само контрол от страна на ЕК, както е било при кабинета Станишев.

"Докладът представлява изреждане на редица факти, но има и нещо, което се вижда за първи път – за първи път България ясно и категорично проявява воля за реформи в правосъдието и вътрешните работи.“ Това коментира Маргарита Попова, министър на правосъдието. "Нека летвата за морал и етика да бъде по-висока – това очакват от нас“, каза още тя. 

Висшият съдебен съвет оценява Междинния доклад на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка като обективен, реалистичен и коректен, се казва пък в прессъобщение на съвета.

„За наше най-голямо съжаление - на България й трябва този мониторнгов доклад. Докато не ни се посочи отвън нещо с пръст, ние не го правим. Аз го приемам с всички констатации, ние сме работили по тях. В доклада се посочва, че по много констатации вече сме посочили мерки и направеното ще бъде отразено в юлския доклад". Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който в момента е на официално посещение в Катар.

„Нашият доклад е много по-добър отколкото на Румъния. Това не се е случвало от три-четири години. В доклада ясно се казва, че има политическа воля, мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат. След като са ни приели с тази нереформирана съдебна система, сега те трябва да бъдат водещи в реформирането й. В доклада ясно се посочва, че прокуратурата работи по нов начин и работи добре", коментира премиерът.

Бойко Борисов е провел и телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу. Борисов му е честитил рожденият ден, който е днес, и му е благодарил за обективния доклад.

Oще: доклад  европейска комисия  съдебна система 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани