Изграждане на нова рафинерия, конкурент на "Лукойл Нефтохим" - тази идея била обсъждана в разгара на газовата криза | webcafe.bg
newscafe

WikiLeaks: София мислела за конкурент на "Лукойл"

Webcafe.bg
09.08.2011, 17:15 (обновена 09.08.2011, 17:29)
Коли

Снимка: © Sofia Photo Agency

През януари 2009 г., когато заради спора с Украйна Москва врътна газовото кранче, от кабинета на тройната коалиция мислели за строителство на втора рафинерия, конкурент на руския "Нефтохим"... Така си и останало

Изграждане на нова петролна рафинерия, която да се конкурира с тази на "Лукойл Нефтохим" - тази идея е била обсъждана в разгара на газовата криза през зимата на 2009 г. между български официални лица и тогавашния посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни.

Това става известно грама на Макълдауни, изпратена до Държавния департамент и озаглавена "България се самоизмъква от енергийната дупка". Документът е предоставен от Wikileaks на партньорските му сайтове у нас balkanleaks.eu и bivol.bg.

На седмия ден от спирането на доставките на газ от Русия Макълдауни пише, че събитията са показали уязвимостта и недоглеждането, свързани със центрираната около Русия енергийна политика на България.

"България е силно притисната от Москва. Ние призоваваме висши държавни служители да използват тази криза като възможност за измъкване на страната от енергийната дупка", гласи документът.

Посланикът обобщава: "Нашето послание се състои от четири части: повишаване на прозрачността, елиминиране на посредниците, повишаване на разнообразието на доставките и превръщането на България в мощен център за възобновяеми източници на енергия и енергийна ефективност."

Макълдауни нарича българския енергиен сектор "мътно блато от свързани с Русия приближени лица и паразити, които се хранят от наеми". "Ние призоваваме българите, както висши държавни служители, така и частни консултанти, да се възползват от възможността, предоставена от газовия спор между Русия и Украйна, за да се измъкнат от руското енергийно господство", пише още американският посланик.

Позицията на САЩ е за премахване на посредниците между "Газпром" и "Булгаргаз", които, освен че вземат част от печалбата и увеличават цените за потребителите, "пазят и защитават "Газпром" в случай на прекъсване на доставките, както българите разбраха през изминалата седмица".

"Ние призоваваме България да мисли мащабно", пише Макълдауни по темата за диверсификацията на енергийните доставки. Тя изрежда проекта "Набуко", изграждането на връзки към междусистемния електропровод между Турция, Гърция и Италия, както и към румънската газопреносна мрежа и сходни проекти.

"Други говорят за изграждане на нова, средна по големина петролна рафинерия, която да се конкурира с рафинерията на "Лукойл Нефтохим", и ново съоръжението за съхранение на петрол. Ние ще настояваме за участието на американски компании, както и за техническа помощ от САЩ", докладва посланик Макълдауни на Държавния департамент.

От документа не става известно кои български официални лица са обсъждали идеята за строителството на втора рафинерия, нито колко сериозно е обсъждана, отбелязват от bivol.bg.

Oще: wikileaks  булгаргаз  българия  газова криза  газпром  грами  държавен департамент  енергетика  лукойл  москва  набуко  нанси макълдауни  посланик  рафинерия  русия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.11.2010, 20:42

1 double-dealer | 10.08.201117:14

Мазният димитровградски циганин Костов даде рафинерията за 100 милиона (колкото може би беше комисионната му) , а нова искали да строят...Глупости само Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани