От 1 септември минималната заплата става 270 лв. при 240 лв. сега, а вдовишките добавки към пенсиите ще се увеличат с 1/3 | webcafe.bg
newscafe

От 1 септември - малко, но от сърце

Webcafe.bg
23.06.2011, 15:11 (обновена 23.06.2011, 15:33)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

За увеличението на минималната заплата, която ще стане 270 лева за периода септември-декември, са необходими допълнителни над 15 млн. лева

От 1 септември минималната заплата се увеличава от 270 лева при 240 лева сега, а вдовишките добавки към пенсиите ще се увеличат с една трета. Това предложение ще бъде внесено на следващото заседание на Министерския съвет, съобщи днес министърът на финансите Симеон Дянков след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Това е нещо като средно аритметично между искането на синдикатите и социалния министър Тотю Младенов увеличението да е от 1 юли и настояването на някои работодателски организации да се отложи за догодина.

За вдигането на минималната заплата през последните 4 месеца на годината ще са необходиими малко над 15 млн. лeва. Те няма да се дадат само за заплати, а и за допълнителните плащания, обвързани с най-ниските възнаграждения.

По думине на Дянков общо има 54 такива обвързаности. До края на годината ще се разгледат всички те и голяма част от тях ще отпаднат от 2012 г.

Половината от средствата ще са за системата на средното образование. Допълнителни средства по бюджетите си ще получат Агенцията за социално подпомагане и общините, където са най много работещите на минимална заплата.

За увеличението на вдовишките пенсии, които са 20% от размера на пенсията на починалия съпруг, ще са нужни 45-50 млн. лева.

Дянков съобщи, че за другите пенсии увеличението ще се обсъжда в рамките на бюджет 2012 - т.е. за догодина. Ако се прави някаква промяна, тя не може да е само за минималната пенсия, защото се получава дискриминация.

До 5 юли Националният тристранен съвет ще се събере отново, за да разгледа допълнително варианти за компенсиране на пенсиите на всички пенсионери.

Oще: вдовишки пенсии  минимална заплата  работодатели  симеон дянков  синдикати  тотю младенов  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани