Само 3% от учителите у нас са млади | webcafe.bg
newscafe

Само 3% от учителите у нас са млади

Webcafe.bg
05.09.2013, 10:49 (обновена 05.09.2013, 11:23)
Анелия Клисарова

Анелия Клисарова ще търси начин да вкара повече млади хора в системата на училищното образование

Само 3% от учителите в България са под 30-годишна възраст. Това заяви пред БНР просветният министър Анелия Клисарова, която допълни, че има райони, където проблемът със застаряващите преподаватели е много сериозен.

Според министъра, младите хора трябва да бъдат мотивирани, защото те искат бързо да върнат средствата, които са вложили в образованието си. „Искаме да въведем някои социални пакети, да въведем стажантски програми от университета, по-високи стипендии. Говорим за пакет от мерки, не за една", посочи Клисарова.

За застаряването на българския учител от години предупреждават синдикатите. „България е страната в Европа с може би най-високата средна възраст на учителите. Тя е около 55-56 години. В детските градини е 59 години. По-младите специалисти не издържат дълго в системата", коментира преди дни пред в."Репортер" председателят на синдикат „Образование" Юлиян Петков.

Училищно управление

Просветният министър заяви, че делегираните бюджети остават, но в оптимизирана форма форма. „Те са добър инструмент за по-ясна и старателна работа, но доведоха до диспропорция между малките, средните и големите училища. Не само парите следват ученика, но трябва да има и коефициенти - за мястото и потребностите на децата. Трябва да има и добавена стойност за по-високите резултати", посочи Клисарова.

По думите й момента се изработва конкретната формула, като тя ще бъде представена на регионалните инспекторати в началото на учебната година.

Според министър Клисарова, директорите трябва да бъдат атестирани и трябва да получават оценка не само от регионалните инспекторати, като освен това се обсъжда те да имат мандат от 4 или 5 години.

Промени в закони и учебници

Министърът заяви, че в структурата си Законът за училищното образование вече е готов. „Но той касае милион ученици, още толкова учители и много родители. Това, че законът се подготвя дълго, доказва неговата сложност. Законът ще влезе около коледните празници или веднага след Нова година. Надявам се да бъде приет март - април догодина. Ще влезе в сила по-следващата учебна година", коментира Клисарова.

„В някои случаи учебниците са написани на неразбираем за съответната възраст език. Трябва преразглеждане и участие на повече учители в изработването на учебниците, не само на университетски преподаватели", заяви Клисарова.

Целодневно и професионално обучение

"Във всички 793 средищни училища целодневното обучение ще бъде осигурено. В останалите това става стъпка по стъпка. Трябва да имаме търпение. Заплащането на тока и парното е сериозен проблем, особено в малките училища. Ще осигурим допълнителни средства", обеща министърът.

Тя обясни и идеята за тясна връзка на образованието с бизнеса - учениците да работят още в училище: "Ако започнем с професионално ориентиране от 4-5-и клас ще има възможност да обучим младите хора да работят с нова техника."

Подготовка за новата учебна година

Ремонти има в 489 училища в страната, До 16 септември те няма да са приключили в 62 училища. „Ако някъде не е възможно да се учи, децата ще бъдат пренасочени, но първият учебен ден никъде няма да бъде провален", категорична беше Анелия Клисарова.

Тя допълни, че до 23 август всички учебници до 7 клас са били доставени в училищата.

Oще: анелия клисарова  делегиран бюджет  образование  учители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани