Социологически прогнози на финалната права | webcafe.bg
newscafe

Социологически прогнози на финалната права

Webcafe.bg
22.05.2014, 16:01 (обновена 22.05.2014, 17:04)
избори

ГЕРБ и БСП рамо до рамо, ББЦ с 2 мандата

Три остават до вота за евродепутати в България и социологическите агенции започнаха сгъстено да публикуват предизборните си прогнози.

Само днес три социологически агенции публикуваха резултатите от изследвания на общественото мнение за предстоящите избори. Според резултатите от "Екзакта" и "Галъп" ще гласуват между 35 и 40 на 100 от имащите право на глас, 38 на 100 според "Алфа Рисърч".

Докато "Алфа Рисърч" и "Екзакта" дават преднина на ГЕРБ на евровота, "Галъп" традиционно извежда на предна позиция БСП.

Според Екзакта ГЕРБ ще получи 6 мандата в Европейския парламент, БСП - 5, ДПС - между 2 и 3 мандата, колкото и България без цензура. С шанс за 1 мандат е Реформаторският блок, като и АБВ би могла да прати човек в Брюксел. Проучването на „Екзакта Рисърч Груп" е проведено до 19 май.

Сходни са резултатите от проучването на Алфа Рисърч, проведено по поръчка на dnevnik.bg в периода 17-20 май. Социолозите от Алфа Рисърч определят 6 мандата за ГЕРБ, 5 за БСП, 3 за ДПС, два за ББЦ и един за Реформаторите.

"За разлика от периодичния мониторинг на обществено-политическите нагласи, в който се проследява електоралния потенциал на партиите сред всички пълнолетни граждани, прогнозата представя подкрепата за политическите сили сред решилите да гласуват на 25-ти май", уточняват социолозите.

Едномесечната предизборна кампания е довела до ръст с около 4 до 5% на избирателната активност. Ако и тази година се използват списъците от парламентарните избори от 2013г. (които наброяват 6.9 млн. избиратели), активността би била около 38% - равнище, съизмеримо със средното в национален и европейски план на евроизбори през последните години.

С най-големи шансове за първа политическа сила на изборите е ГЕРБ. Подкрепа за него заявяват 27.3% от решилите да гласуват в неделя. БСП заема втора позиция с 23.6%, като не добавя нови гласове в хода на кампанията. ДПС постига максимална мобилизация на привържениците си и с подкрепа от 13.4% от гласувалите остава трета в предпочитанията на избирателите.

Масираната кампания на "България без цензура" осигурява електорален ръст на партията през последните две седмици. Тя достига 10.5% от вота в урните и се очертава като четвъртия представител в Европейския парламент. Активизацията на дясно-центристките избиратели в хода на кампанията дава отражение и върху позициите на Реформаторския блок - с 5.9% от твърдо решилите да гласуват.

Към момента АБВ събира 5.3% от гласуващите. Тъй като тяхната подкрепа е твърде неравномерна по региони и са възможни по-широки амплитуди, те също запазват шансове да преминат прага от 5.88% и да се намеси в разпределението на мандатите.

Мобилизация през последните седмици е налице и сред националистическия вот, но фрагментирането му между няколко формации отслабва възможностите им да получат места в Европейския парламент. Най-добри позиции в тази част от спектъра имат Атака - 4.1% и НФСБ - 3.9%

Според „Галъп" разликата между ГЕРБ и БСП ще бъде около 40 000 гласа в полза на червените, но всичко зависи от избирателната активност - ако тя е ниска, с повече шансове е БСП, ако е висока - ГЕРБ. Двете партии имат равни шансове да вкарат 5-6 души в Европейския парламент. По-голям резерв от потенциални гласове има ГЕРБ, но до този момент не изглеждат активизирани в достатъчна степен. Между 3 и 4 мандата ще получи ДПС, а ББЦ - един или два.

Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация. За един мандат ще са нужни около 150 000 гласа. Ако някоя от националистическите формации - „Атака" или НФСБ успее да влезе в следващия ЕП, би било изненада.

Oще: атака нфсб  ббц  бсп  герб  евровот  евроизбори  европейски вот  европейски избори  реформаторски блок  социологическо проучване  социология  социолози 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани