Парламентарната комисия за контрол на СРС-та ще реши да проучи теча на записите | webcafe.bg
newscafe

Чия е канализацията за подслушването...

Webcafe.bg
07.01.2011, 15:02 (обновена 08.01.2011, 09:10)
Ваньо Танов

Снимка: © BGNES

Кой е слушал шефа на митниците - държавата или не-държавата? Тази задача ще си възложи за изясняване парламентарната комисия за контрол на СРС-ата

Регламентирано или нерегламентирано е било подслушването на осветените преди ден разговори с главен герой - шефа на митниците Ваньо Танов. Тази задача ще си постави в сряда, 12 януари, парламентарната комисия за контрол на СРС-ата.

В сряда ще вземем решение за проучване на случая със записите между Танов, министъра на финансите Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов, заяви председателят на комисията и депутат от "Атака" Явор Нотев пред агенция "Фокус".

По думите му комисията ще проучи как е събрана информация за разговорите - дали е в резултат на искано и съответно разрешено ползване на СРС, или е в резултат на частна инициатива. "При втората възможност става дума за случаи, в които с технически средства, които за съжаление са масово достъпни, физическо лице е възложило или пък лично е събрало тази информация за свои нужди", посочи той.

Важно е да се направи разграничението между тези случаи, защото във втората хипотеза става дума за едно незаконосъобразно, недопустимо навлизане в личната сфера на граждани, каза Нотев.

Той припомни, че Законът за специалните разузнавателни средства регламентира случаите, в които това може да бъде направено- в името на националната сигурност и за решаване на въпроси с борбата с тежката организирана престъпност. "Но и в двата случая съхраняването на информацията и ползването единствено и само за целите, които са формулирани в Закона за СРС-та трябва да бъде гарантирано" каза още Нотев.

По думите му трябва да се изяснят причините, довели до нерегламентирано изтичане на информацията, "да не кажа злоупотреба, защото в някои от тях става дума точно за злоупотреба и преследване на користни задачи и цели".

Как ли ще се справи комисията с проверката...

Едва ли се очаква убедителен резултат от проверката на постоянната подкомисия за контрол на СРС-ата, създадена миналата есен - предвид досегашната й "работа". Срещу  създаването й, одобрено с промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), се обявиха социалистите и ДПС.

За да бъде създадена комисията, беше закрито бюрото за контрол върху подслушването. Не че за неговата работа някой също разбра... Ремонтът на закона обаче закри петчленния орган, създаден от миналия парламент, който беше заменен от парламентарна подкомисия на паритетен принцип. Нейната задача е да следи законността на процедурите при възлагането и използването на бръмбарите.

Тогава депутати от БСП предупредиха, че парламентарната подкомисия няма да има достатъчно капацитет да се справи с огромния обем работа. От ГЕРБ обаче увериха, че подкомисията ще има достатъчно администрация и сътрудници, за да успее в задачите си.

В края на миналата година Нотев по Дарик радио обеща в началото на 2011-а да представи отчет на база справка от юни до края на 2010-а какви средства са били похарчени за подслушване и колко са били подслушваните. След това комисията щяла да отчете и цялата минала година. Това всъщност не е по-желание, а й е вменено по закон задължение. По думите на Нотев справката ще бъде изготвена на база данните, получени от "ползвателите и заявителите на специални разузнавателни средства".

Подкомисията се изсули по случая с четените в пленарна зала СРС-ата от Цветанов

Подкомисията обаче, оглавявана от депутат от поддръжника на ГЕРБ - "Атака", се изсули по случая с огласените от вътрешния министър по случая с Горна Оряховица СРС-ата. Прокуратурата оневини Цветанов и комисията си замълча и дори не извика МВР-шефа на изслушване, каквото намерение беше изразено от един от членовете й Веселин Методиев от ДСБ.

А въпреки привикването на Цветанов в пленарна зала в последния работен ден на НС за м.г. до изслушването му така и не се стигна, тъй като парламентът се разпусна поради липса на кворум. "Неизбежно е вътрешният министър Цветан Цветанов да понесе политическа отговорност, ако документите покажат, че лекарите от Горна Оряховица не са нарушили професионалните си стандарти, не са извършили престъпление и ако резултатът от експертизата докаже това, което се твърди в момента по медиите", заяви тогава Методиев.

Резултатите от петорната експертиза го доказаха, Цветанов не понесе отговорност, а самата експертиза така и не беше обявена официално.

През декември стана ясно, че шефът на митниците Ваньо Танов, както и земеделският министър Мирослав Найденов са били подслушвани в течение на месеци. Запитан в интервю по Дарик дали подкомисията за контрол на СРС-ата няма да се заеме с това предвид думите на премиера, че всички трябва да са под стрес и да знаят, че са наблюдавани, Нотев отговаря (едно към едно):

"...Това не са думи, които могат да обърнат законовата основа за ползване на специални разузнавателни средства в страната. По-скоро възприех, възприех думите му като едно предупреждение, че защитени от такива възможности и недосегаеми от възможностите да се приложат такива средства по отношение на тях личности в страната няма.

Мисля, че те бяха в отговор на това, че министър Найденов всъщност е бил обект или се посочиха лица на висока позиция. Ако трябваше да се илюстрира с тезата на премиера мисълта, че няма такива позиции, които да гарантират неприкосновеност, а тези средства се прилагат по отношение на всички български граждани, но без тези избрани, тогава има логика, има и място такова едно изявление.

Но не споделям като гражданин и като юрист едно разбиране, ако така са разчетени, ако така е разчетено посланието, че точно този подход трябва да бъде подходът, който да гарантира сигурността и спокойствието, и изпълнението на законовия ред в страната чрез страх, напрежение и...

Ако това е така, лично аз не го споделям, но пак казвам, убеден съм, че не това беше вложеният смисъл".

Без коментар.

Oще: атака  ваньо танов  владислав горанов  герб  записи  комисия  мвр  парламент  подслушване  срс  цветан цветанов  явор нотев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

2 niemen | 08.01.201121:41

"В сряда ще вземем решение за проучване на случая със записите между Танов, министъра на финансите Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов, заяви председателят на комисията и депутат от "Атака" Явор Нотев пред агенция "Фокус"."
Нотев, какво тук има за проучване. ББ го каза пред цяла България: "Слушам ги". Ако някой си мисли, че той не е чул туй(записите), когато му е било времето, значи е голям наивник. Слушането се възлага от НЕГО, сядат двамата с Цецко и си определят кого да слушат. Какви тук прокурори и съдии, какви пет лева? А едно от момчетата, дето са слушали записите(защото това е тежък, изнурителен труд, можеш да се побъркаш от слушане), си е казало: Абе я да го хвърля на една флашка, за всеки случай. При другите. Тук главният въпрос е СЪДЪРЖАНИЕТО на записите, а не как са записани, кой ги е записал, законно ли е или не. То е ясно, че не е законно, независимо, дали ли е по държавна линия, или по частна. Капише?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 07.01.201117:16

И какво излиза някой си приказва на ангро и после лекеите се чудят как да изтълкуват думите на вожда така, че да не противоречат на закона, а той самия явно нито има хабер от закон, нито иска да има - за него са важни резултатите, които също не са дефинирани отвъд общи и взаимнопротиворечиви приказки. Та, това ли е човека, не - генералът, който трябва да вкара в пътя страната, да наложи закона? Ако нямаш представа какво налагаш, налагаш ли нещо или правиш мили очи на Yulia Gianti? Ох, да сигурно съм Станишевец, защото често говоря за това, което пише в закона, а премиера не говори за това което пише там, а го нарушава, за да го спази. В еуфорията на отмъщението не паднахме ли на нивото на психиката на крепостни селяни. Айде аз кой съм, но чуйте и другите като не ви се чете Наказателния кодекс - Митко Спасов ви го каза - законния начин е обвинения по тежки престъпления и достатъчно доказателства. Явно куца или идеята какво е тежко или какво е достатъчно - остава само вярата в добрия боил Борисов - тоя дето приказва каквото му дойде и го тълкуват като попове библията.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани