Изненадващо и притеснително е, че една толкова малка банка контролира парите на държавата, каза американският посланик Джеймс Уорлик по БНТ | webcafe.bg
newscafe

US посланикът притеснен от оманската КТБ за държавните ни пари

Webcafe.bg
19.05.2010, 11:55 (обновена 22.05.2010, 12:55)
Джеймс Уорлик

Снимка: © Бгнес

Предполагам, че правителството ще разгледа въпроса с Корпоративна банка,каза американският посланик Джеймс Уорлик...

За първи път от миналата есен, откакто пое дипломатическата мисия на САЩ в България, американският посланик Джеймс Уорлик си позволи да отправи критика в кадифена ръкавица към правителството. Поводът - фактът, че близо 50% от парите на държавните фирми и на почти цялата енергетика, се държат в 9-атата по активи банка у нас - Корпоративна търговска банка.

Мажоритарен собственик в нея е Оманският инвестиционен фонд. Пред БНТ в сряда посланик Уорлик каза, че изборът на Корпоративна банка на фона на големите банки е доста притеснителен и поради това, че нейната собственост не е прозрачна. Но предполагам, че правителството, ще разгледа въпроса с Корпоративна банка, заяви посланикът.

Досега посланик Уорлик е изразил на няколко пъти подкрепата си за действията на кабинета на ГЕРБ - главно за акциите срещу Октоподите, още при ареста на Алексей Петров през ноември м.г. Подкрепи индиректно и идеята за спецсъдилищата, лансирана от вицепремиера Цветан Цветанов, както и за хигиенизирането на съдебната система, над която, по думите на Уорлик, още не се е разнесъл облакът на Красьо Черния.

В "Денят започва" обаче Уорлик днес не беше така сговорчив. "Изненадващо и притеснително е, че една толкова малка банка контролира парите на държавата", каза посланикът на САЩ.

Официалната справка на финансовото министерство показа, че парите на 18-те най-големи компании с преобладаващо държавно участие са съсредоточени в три банки, които иначе имат  пазарен дял от депозитите в банковия сектор под 9%.

Сред тези банки фаворит е Корпоративна търговска банка, където са близо половината от депозитите на държавните фирми (408 млн. лева или 48%). КТБ е била избрана при кабинета на тройната коалиция, като тогава този дял е бил 35%, но при управлението на ГЕРБ е нараснал до 48%.

В тройната коалиция са СИБанк, където миноритарен собственик и шеф на надзора е жената до  премиера Цветелина Бориславова, както и ЦКБ.

В Корпоративна банка са над 90% от авоарите на държавната енергетика, обединена под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в размер на близо 76.5 млн. лева. Според икономическото министерство решението да се държат там парите е било на борда.

До края на юни обаче БЕХ трябва да се закрие и не е ясно дали какви решения за парите си ще вземат НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз" и останалите държавни енергийни фирми.

Б.Б.:Възложено е, проверява се

Премиерът Бойко Борисов заяви във вторник, че е възложено на министрите на икономиката и на финансите да проверят банките, които управляват държавните пари, дали са спазени всички условия, но добави, че случаят с тях е "заварено положение". Борисов ще настоява там, където не са спазени условията - да се спазят и повече да не му се налага да говори по тази тема.

С парите на БЕХ ще оперираме така, че да не застрашим стабилността на никоя банка, каза пък икономическият министър Трайчо Трайков.

Министърът на финансите Симеон Дянков обеща да предложи на премиера нова организация за контрол върху финансовите отношения на държавните предприятия. Той призна, че е голяма концентрацията на средства от държавни предприятия в една единствена банка.

Светкавична реакция на БНБ

Броени часове след изявлението на Уорлик БНБ тутакси пусна официално съобщение, че няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни.

По повод избора на държавния бизнес, БНБ си беше позволила да каже: „Техните собственици в лицето на отделните министерства следва да са разписали ясни и прозрачни правила за избор на обслужващи банки".

Министерствата са принципали на предприятията, но по Търговския закон решенията за парите се вземат от бордовете на съответните фирми.

„БНБ винаги е реагирала и ще реагира при всеки случай, в който представителна политическа или публична фигура поставя под съмнение добрата репутация и прозрачността на капиталите на българската банкова система. Такъв е случаят със странното изявление на посланика на САЩ Н. Пр. Джеймс Уорлик пред БНТ днес, изразяващо съмнение в прозрачността на капиталите на банка, оперираща на българския пазар, като по този начин пряко накърнява безупречната репутация на БНБ като надзорен орган и доверието в българския банков сектор като цяло. Категорично заявяваме, че няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни" поясняват в отговор от БНБ.

От централната банка съобщиха, че значителните акционери на всяка банка се оповестяват от БНБ на всеки три месеца, а в конкретния случай става дума и за публично дружество, чиито акции се търгуват на БФБ. Освен това БНБ стриктно следи състоянието на собствеността в банковата система и пряко носи отговорност за действията и за публикациите си. Затова от банката очакват "същото зряло и отговорно поведение" и от останалите фактори.

Освен това посланик Уорлик би могъл да получи отговор на всички въпроси в тази посока, при спазване на изискванията за конфиденциалност, като се обърне към Службата за валутен контрол (Office of the Comptroller of the currency) на САЩ, с която БНБ има споразумение от 2001 г., съветват от БНБ.

Oще: депозити  джеймс уорлик  държавни предприятия  ктб  посланик  сащ  сибанк  цкб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани