Съдът не даде Ески джамия на Мюфтийството | webcafe.bg
newscafe

Съдът не даде Ески джамия на Мюфтийството

Webcafe.bg
19.12.2013, 11:44 (обновена 19.12.2013, 12:54)
Джамия

Снимка: © Getty Images

Съдебното решение може да се обжалва

Окръжният съд в Стара Загора реши, че Ески джамия остава музей. Магистратите отхвърлиха иска на Мюфтийството, което от години настоява собствеността върху сградата да им бъде възстановена.

В момента там се намира Музеят на религиите, за който бяха спечели европейски средства. Жителите на Стара Загора протестираха на няколко пъти срещу амбициите на Мюфтийството.

Страна по делото, представлявайки държавата, бе областният управител Живка Аладжова, като съдът се произнесе в нейна полза. Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Пловдив.

През 1927 г. имотът е обявен за народна старина и има статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение", което я прави държавна собственост.

Народното събрание прие вчера на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, които допускат при възстановяване или отчуждаване на собственост да се прави изключение за "музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост".

Мюсюлманското вероизповедание заведе дело и в Окръжен съд - Кърджали за възстановяване на собствеността върху парцела, където в сградата на Медресето се помещава богатата експозиция на Регионалния исторически музей. Същото важи и за "Куршум джамия" в Карлово и "Фетих Мехмед" в Кюстендил.

От мюфтийството твърдят, че са собственици на близо 3000 имота в България, от които са възстановили правото си на собственост върху не повече от една трета.

Снощи пък се запали покривът на джамията във Варна, като най-вероятната причина е проблем в котелното помещение. Унищожен е част от покрива, няма пострадали.

Oще: вакъфски имоти  джамия  ески джамия  ислям  музей  правосъдие  стара загора 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани