След натиска на Бойко Борисов и Симеон Дянков, управителят на НОИ Христина Митрева подаде оставка | webcafe.bg
newscafe

Шефката на НОИ сдаде поста

Webcafe.bg
17.05.2011, 16:58 (обновена 18.05.2011, 11:17)
Христина Митрева

Снимка: © БГНЕС

Шефката на НОИ Христина Митрева е съобщила пред депутатите на ГЕРБ, че ще подаде оставка.

Групата на управляващите я изслуша днес във връзка с напрежението, което възникна от средата на миналата седмица заради разчетите на НОИ, от една страна, и невъзможността на НАП да ги изпълни - от друга.

В спора кой е крив и кой прав Борисов взе на мушка Митрева, независимо че и бюджетът на Държавното обществено осигуряване, и бюджетът на държавата, от който той е част, и НАП, и методологията, по която се прави един или друг бюджет на ведомство са отговорност на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Преди Митрева с народните представители на ГЕРБ по темата разговаря вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

На 13 май премиерът Бойко Борисов каза, че ще предприеме процедура по отстраняването на управителя на НОИ Христина Митрева.

Борисов каза още, че няма да й разреши да се пенсионира доброволно, а ще предложи на парламента да гласува нейното отстраняване. По закон е така - управителят на НОИ се избира с мандат от парламента. Митрева, избрана миналата пролет, трябваше да е на поста до 2013 г.

Миналата седмица министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов не пожела да говори по темата за пенсионирането на Митрева.

"Никога от мене не може да чуете да коментирам думи на премиера. Това няма да го направя никога", каза той. Младенов не обясни дали има проблеми с изплащането на пенсиите за сираците.

Стоя на поста само година

Родената на 15 август 1949 г. в София Христина Митрева бе избрана за шеф на НОИ на 5 март 2010 г. с решение на Народното събрание. Нейният мандат изтичаше на 21 май 2013 г.  

Митрева е завършила "статистика" в УНСС. От 1971 до 1990 г. работи като научен сътрудник в Научен център по статистика.

От 1991 до 1997 г. работи в доброволния пенсионен фонд "България", застрахователно акционерно дружество "България-Живот", Главно управление "Социално осигуряване" към МТСП.

От 1997 до 2009 г. е шеф на Главна дирекция "Анализ, планиране и прогнозиране" в Националния осигурителен институт. От 2009 до 2010 г. беше заместник-министър в социалното министерство, откъдето спешно я преместиха за шеф на НОИ.

Владее английски, чешки и руски език. Омъжена с една дъщеря.

Oще: бойко борисов  герб  депутати  министър  нап  нои  премиер  приходи  симеон дянков  тотю младенов  управител  христина митрева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.