Криза с кредитите в България | webcafe.bg
newscafe

Криза с кредитите в България

Webcafe.bg, по БГНЕС
01.03.2013, 12:59 (обновена 01.03.2013, 17:05)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

В началото на новия век много от гражданите на бившата комунистическа България не бяха наясно що е това кредит

Наред с протестите в България заради цената на тока, довели до оставката на правителството, налице е и криза с кредитите в най-бедната страна в Европа, пише Christian science monitor.

В началото на новия век много от гражданите на бившата комунистическа страна не бяха наясно що е това кредит. Сега вече много българи теглят кредити, като обаче страдат от банковите правила и неразумния разчет, направен от тях преди вземането на кредита.

Икономическите проблеми на страната изкараха на улиците много българи, ужилени от цените на електроенергията. Повечето от тях искат обяснение защо техните сметки за ток не са много по-различни от тези в другите страни в Европа, при положение, че средната заплата в България е по-малко от 550 долара месечно.

"Истината е, че хората са просто бедни", отбелязва Румяна Коларова, преподавател по политология в Софийския университет. "В такъв икономически климат тегленето на кредит може да се превърне в проблем за българите, които често харчат повече, отколкото получават". Точно това се случи в България в края на 90-те години, когато пазарната икономика навлезе в страната.

Пикът на кредитната треска настъпи през 2007-2008 г., когато около 1/3 от българите изтеглиха кредити. Половината от тях взеха от банките сума, еквивалентна на годишния им доход, при това с цел покупка на консумативи. По онова време банките открито ухажваха желаещите да вземат кредит и не отказваха кредит почти на никого.

Много българи изхарчиха взетите заеми за луксозни придобивки, тъй като не разбираха основните принципи на това как се управлява бюджет. Вследствие това много хора с нисък доход, теглили кредити, не можеха да ги върнат. Между 2008 и 2011 г. това са били 22.5% от кредитополучателите в България.

И за да бъде ситуацията още по-лоша, се оказва, че в България няма закон за личния банкрут. Това означава, че човек, теглил кредит, който не може да върне, няма как да обяви фалит и избегне пълното разорение. В добавка, банките не позволяват преждевременно връщане на кредита и имат право да променят лихвата по него по всяко време без предизвестие - при това, съвсем законно.

"Налице е липса на визия в дългосрочна икономическа перспектива - от страна на политици, бизнесмени и дори обикновените хора", казва Борис Гуров, социолог-икономист от БАН. "Кризите в България имат специфични черти. Българинът е доста по-голям индивидуалист от американеца. Той не разбира, че действията му ще имат последствия - както за него, така и за другите".

 

Oще: българия  кредити  криза  пик  фалит 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 01.03.201323:04

Добре, че си ти, та да ни светнеш Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 01.03.201319:19

>не можеха да ги върнат. Между 2008 и 2011 г. това са били 22.5% от кредитополучателите в България.

Но после алчността на банките била виновна, че лихвите по кредитите са се качили..

>банките не позволяват преждевременно връщане на кредита и имат право да променят лихвата по него по всяко време без предизвестие - при това, съвсем законно

Това са откровени лъжи.
Знам за два конкретни съдебни процеса, в които кредитополучател съди банката за променени лихви, защото не е било регламентирано.
При взимане на заем се подписва договор, в който черно на бяло пише какви са правата и задълженията на всяка страна.
Изобщо не е вярно, че масовата практика е да се отнема правото на клиента да изплаща заема преждевременно, и никога банката няма право да променя лихвата ей-така - както й скимне и то без предизвестие. Обикновено лихвата е вързана към някой референтен лихвен курс като Libor или Euribor, просто защото те определят междубанковите лихви.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани