Брюксел и Ирландия спазариха евробюджета | webcafe.bg
newscafe

Брюксел и Ирландия спазариха евробюджета

Webcafe.bg
27.06.2013, 14:25 (обновена 27.06.2013, 14:32)
Европейска комисия

На следващия Европейски съвет лидерите на страните-членки на ЕС ще обсъждат мерки за борба с младежката безработица

Спорното споразумение за рамковия бюджет на Европейския съюз през следващия програмен период (2014 г. - 2020 г.) най-накрая е факт. Това обяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Франс прес.

Страни по него са ЕК, ръководството на Европейския парламент и Ирландия, която в момента държи ротационното председателство на евросъюза.

Лидерите на страните-членки на ЕС стигнаха до консенсус за рамковия бюджет след 24-часови преговори на 9 февруари т.г. До драматичната развръзка се стигна, след като Великобритания блокира първоначалния вариант на рамката през ноември 2012 г. и поиска свиване на бюджета за пръв път в историята на общността.

Позицията на Великобритания я вкара в остър конфликт с Италия и Франция, които се бореха за запазване на по-високите разходи (особено в областта на земеделието), тъй като те ги смятат за ключови за постигането на растеж. В крайна сметка Лондон получи своето, но от Европейския парламент коментираха, че няма да приемат бюджета в „сегашното му състояние".

Това практически блокира процедурата, в която предложенията на ЕК се обсъждат първо от експерти, а след това и от министри, но гласуването се извършва от избраните пряко от гражданите евродепутати.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц сега потвърди за постигнатото споразумение и призова колегите си да подкрепят бюджетната рамка. Вотът може да се състои още през следващата седмица.

Всичко за безработните

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че лидерите трябва „преди всичко да се споразумеят за осезаеми мерки за борба с високата безработица... особено сред младите хора". На следващия Европейски съвет ще се обсъжда пренасочването на 6 млрд. евро за подпомагане на хората от 18 до 25-годишна възраст, които са без постоянна работа. Те са 25% от общия брой на младежите в ЕС.

Сред мерките ще е намирането на стаж или работа за всеки млад човек в първите четири месеца, след като е бил освободен от предишното си работно място или е завършил образованието си. Въпреки това, създаването на нови работни места ще трябва да се свърши от националните правителства чрез по-гъвкав пазар на труда, стимулиране на растежа и по-малко данъчно бреме,

Според източник от ЕК, 10 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка ще отидат към частните банки с цел „отпушване" на кредитирането на малкия и среден бизнес, особено в Южна Европа. Този вид предприятия съставляват 99% от компаниите в ЕС и в тях работят около 70% от хората. Въпреки това, кредитирането им се сви с 10% през първото тримесечие на тази година.

Oще: европейски съюз  жозе мануел барозу  кредитиране  младежка безработица  рамков бюджет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани