Експортът ни към ЕС се свива | webcafe.bg
newscafe

Експортът ни към ЕС се свива

Webcafe.bg
10.12.2012, 17:59 (обновена 10.12.2012, 18:14)
Евро

Експортът на България към ЕС е намалял с 2.6 на сто за първите 9 месеца на 2013 г. спрямо същия период на м.г.

С 2.6% е намалял износът на България към страните от ЕС през периода януари-октомври в сравнение с първите 9 месеца на 2011 г., според предварителни данни на Националния статистически институт.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Към тeзи страни изнасяме 70.8% от всички стоки, които напускат страната - експортът за тях е бил в размер на 17.8 милиарда лева.

През септември износът ни към ЕС е с почти 5 процента по-нисък, отколкото през същия месец миналата година. Според данните с 10 на сто е по-висока стойността на внесените стоки. Най-скъпо струват тези от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Националната статистика отчита, че най-голям ръст има при износа и при вноса на минерални горива и масла от ЕС. Към страни, които не са членки на ЕС, износът ни се е увеличил с 2.2% за периода януари-октомври, в сравнение със същия период на 2011 г., като е достигнал 13.9 милиарда лева.

Изнасяме най-много безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн, най-вече към Турция, Китай, Русия, Сърбия, Македония и САЩ. Вносът от трети страни също се увеличава, ръстът е близо 11%.

Най-голям ръст има при търговията с мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход, а спад - при внесените храни и живи животни.

Вносът на България от ЕС от януари до септември се увеличава с 10.4% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 21.7 млрд. лв.

Oще: българия  внос  ес  износ  статистика  търговия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани