Председателят на ВАС Константин Пенчев освободи като председатели на отделения в съда тримата съдии, за които разследване на "Капитал" установи | webcafe.bg
newscafe

Шефът на ВАС понижи съдиите с бедните роднини

Webcafe.bg
18.05.2010, 12:22 (обновена 18.05.2010, 12:48)
Константин Пенчев

Снимка: © БГНЕС

Председателят на ВАС Константин Пенчев освободи като председатели на отделения тримата съдии, чиито роднини са придобили имоти в Приморско като "крайно нуждаещи се"

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) освободи като председатели на отделения в съда тримата съдии с "бедните роднини". Разследвания на вестниците "Капитал", бургаския  "Десант" и благоевградския "Струма" извадиха на бял свят фактите, че деца и родители на магистратите са придобили имоти с право на строеж в община Приморско като "крайно нуждаещи се". 

Със заповеди от днес Пенчев освободи Панайот Генков от длъжността председател на Първо А отделение във ВАС, Николай Урумов - от председателството на Трето отделение във ВАС, и Андрей Икономов - като ръководител на Пето отделение в същия съд.

"За тримата магистрати в медиите беше оповестена информация, че техни роднини са придобили имоти с право на строеж в община Приморско, като крайно нуждаещи се. Константин Пенчев възложи на зам.-председателите на съда Венета Марковска и Галина Солакова администрирането на делата в трите отделения до назначаване на нови ръководители", пише в официално съобщение за освобождаването на тримата от ръководните им позиции.

На 14 май председателят на ВАС сезира Висшия съдебен съвет с искане за извършване на проверка по случая, която да установи дали тримата съдии са уронили престижа на съдебната власт. По случая се самосезира и етичната комисия към ВСС.

Няма как да се проверят необяснимо богатите магистрати

"Необяснимо богатите магистрати в момента си живеят необезпокоявано, тъй като няма орган който да провери разминаването между доходите и имуществото им", алармира председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.

Той е установил празнотата в закона и Етичния кодекс на магистратите по повод поредния случай на хотелиер в съдебната власт. Младши съдията Деница Урумова и дъщеря на шефа на отделение във ВАС Николай Урумов, която вече работи в Благоевградския окръжен съд, строи хотел в Приморско, а правото на строеж е получила като социално слаба през 2007 г., съобщи бургаският в. "Десант", а след него и в. "Струма".

"Ако написаното е вярно, за мен е непонятно как може един младши съдия да строи хотел на морето", заяви Пенчев през април, когато се появи първата публикация, свързана с Деница Урумова. "Първо някой е решил, че това софиянче има нещо общо с Приморско, а след това е обявено за крайно нуждаещо се и вместо да получи апартамент в панелка, получава право да си построи къща на брега на морето", коментира шефът на ВАС.

Според Пенчев и ВСС няма правомощие да следи за необяснимо богати магистрати и затова трябва да се направи промяна в съдебния закон. Приходната администрация пък само проверява дали няма разминавания между това, което магистратите са декларирали пред НАП и в декларациите си пред Сметната палата.

Комисията "Кушлев" се намесва само при престъпление. 

Oще: вас  имоти  константин пенчев  отделения  приморско  роднини  съдии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани