За 4 юни се отлага обсъждането на пенсионната реформа, предложена от правителството, която предвижда увеличаване с 3 години на трудовия стаж за пенсия | webcafe.bg
newscafe

Синдикатите на нож за вдигането на стажа за пенсия

Webcafe.bg
25.05.2010, 13:18 (обновена 25.05.2010, 17:17)
болница

Снимка: © БГНЕС

Де юре кабинетът не вдига възрастта за пенсия, де факто обаче да - с увеличението на трудовия стаж

За 4 юни се отлага обсъждането на пенсионната реформа, предложена от правителството от 1 юли 2011 г. - по искане на КСНБ и КТ "Подкрепа". Днес тристранният съвет за социално сътрудничество обсъди актуализацията на бюджета за 2010 г.

Единствените бюджети, които остават съвсем непокътнати обаче, са тези на парламента, съдебната власт и на президента. И парите за тютюнопроизводителите... Парите за всички останали - от министерства до общини, се свиват с 5% до над 20%.

Според предложението на правителството възрастта за пенсиониране няма да се повишава. Де юре сегашната възраст за пенсиониране се запазва - 60 години за жените и 63 за мъжете.

Идеята на кабинета е обаче да повиши с 3 години необходимият стаж за пенсия в масовата втора категория труд - и за жените, и за мъжете. Хората, които са навършили годините, но не им достига стаж ще могат да се пенсионират, но ще получават по-ниска пенсия с 2.4% по-малко за всяка година от недостигащия им стаж. Който пък работи, след като е събрал необходимия трудов стаж, ще има бонуси към пенсията си с 2,4% годишно.

Изискването за необходимия трудов стаж се вдига от 34 на 37 години. При мъжете увеличението е от 37 на 40 години.

От 1 юли догодина ще се вдигнат и изискванията за стаж и на кадровите военнослужещи и заетите в МВР. Вместо 25 години, както е сега, ще стане 30 години. От общия трудов стаж най-малко 20 трябва да са в системата на сигурността и отбраната, а не 16 години и осем месеца, както е сега.

Целта на реформата в пенсионната система, защитена от социалния министър Тотю Младенов, е делът на осигурителните вноски в размера на изплащаните пенсии да нарасне над сегашните 40%. Освен това в бъдеще не се предвижда да намаляват осигурителните вноски. Предстои обсъждането на промените в Народното събрание през септември.

КНСБ иска защита за хората, които имат 3 години до пенсия

КНСБ предлага да се въведе отново защита за хората, на които им остават три години преди пенсиониране, така че работодателите да не могат да ги уволняват.

Социалните партньори обсъдиха и намерението за съкращаване на разходи в държавната администрация, което е част от актуализацията на бюджета.

Бюджетен дефицит от 4.8% е заложен в проекта за актуализация на бюджета, който обсъжда днес Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи преди заседанието председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Това е доста над разрешените от Брюксел 3% бюджетен дефицит и одобрените в бюджет 2010 0.7%. За 2009-а бюджетният ни дефицит се оказа 3.9% по последните сметки на Евростат.

Освен това е и извън обещанието, дадено от финансовия министър Симеон Дянков, че дефицитът в резултат на актуализацията ще е в рамките на разрешените 3%.

СДС настоя днес да се направи възможното и дефицитът да се удържи до прага от 3%. Според лидера на партията бюджетните разходи могат да се свият още, основно от администрация, без от това да пострадат услугите за гражданите.

Според Васил Велев минусът в бюджета може да се заличи с пари от фискалния резерв, стига да се гарантира, че взетите от там пари ще се възстановят от приватизационни сделки и емитиране на дълг.

За повишените разходи се вземат пари от резерва 

Проектът за актуализация предвижда намаляването на фискалния резерв от 6.3 млрд. лева на 4.5 млрд. лева. Според експерти спад на фискалния резерв под 3.5 млрд. лева би застрашил стабилността на валутния борд.

Фискалният резерв е част от валутния, който покрива парите в обращение, според изискванията на действащия в България от 1997-а паричен съвет.

Предвиждат се допълнително 180 млн. лева за инфраструктурни проекти, 142 млн. лева за социални разходи, няколко милиона за жп-инфраструктура и близо 117 млн. лв. за тютюнопроизводителите. Преди време стана ясно, че ще се дадат и 300 млн. лева за сделката с военните хеликоптери на френската "Юрокоптер".

Актуализацията гарантира, че Здравната каса ще получи 220 милиона лева допълнително, за социални помощи се дават 146 милиона, за разплащане дългове на държавата към бизнеса - 600 милиона лева, и за строителството на магистрали - 45 милиона лева.

Работодателите се задължават да обявяват в Aгенцията по заетостта всяко свободно работно място. За целта ще се създаде единен информационен портал. Програмите за чиракуване, които се субсидират от бюджета, ще са 9-месечни, вместо шестмесечни, както е сега.

Първоначално бе обявено, че се очаква от съкращения в администрацията да се спестят около 900 млн. лева и половин милиард да дойдат от по-големи приходи от акцизи, за сметка на което да се завиши разходната част на бюджета.

Вече стана ясно обаче, че изпълнителната власт не е в състояние да намали с 900 млн. лева разходите си и затова ще се откаже от планирани нови разходи. Няма да се спестят обаче 117-те млн. лева за компенсиране на тютюнопроизводителите.

Oще: бюджет  възраст  пенсионна реформа  пенсия  правителство  стаж  фискален резерв 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

1 Almudena | 26.05.201016:38

Молим Ви, уважаеми Кабинет, Не бива да вдигате нито възрастта, нито годините. Мислете отново !!! Една две години ще издържим кризата, а после??? Нашият народ е уморен и болен. Не Ви ли е ясно предостатъчно ??? В Испания например възрастта е 65 години, но се иска да имате минимум 15 години стаж, за да се пенсионира човек пълна пенсия. Над тези 15 години, се начисляват вече проценти за по-голяма пенсия. Ако иска човек да се пенсионира по-рано от 65 години, му се изчислява пенсия с намаление. А за да вземеш изобщо някаква пенсия, се иска да си работил най-малко 2 години стаж. Не вярвам испанците да са по-глупави от нас !!! А Вие ???
   

оценка

+0 -0