Шефът на "Риск инженеринг" обвинен в подбудителство | webcafe.bg
newscafe

Шефът на "Риск инженеринг" обвинен в подбудителство

Webcafe.bg, по БТА
04.10.2013, 11:32 (обновена 04.10.2013, 20:16)
манчев

На собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев е определена рекордната за България парична гаранция от 1 милион лева

Бизнесменът Богомил Манчев получи обвинение за подбудителство.

Според разследващи той е подтикнал директора на НЕК - на неустановено място и в неустановено време - да извърши длъжностно присвояване в размер на 8.6 милиона лева, обясни адвокатът на бизнесмена Менко Менков, цитиран от БТА.

По думите на Менков обвиненията срещу клиента му са толкова абсурдни, че четирима прокурори отказали да ги подпишат.

Манчев е обвинен заедно със Събин Събинов, изпълнителен директор на компанията "Уорли Парсънс", която осъществява строителен надзор за АЕЦ "Белене". "Риск инженеринг" е подизпълнител на "Уорли Парсънс". Събинов беше един от задържаните за 24 часа при акцията на ДАНС и прокуратурата в края на септември. Тогава за денонощие бяха арестувани и бившите изпълнителни директори на НЕК Иво Лефтеров и Красимир Атанасов.

Прокуратурата поиска Богомил Манчев да плати 1 млн. лева парична гаранция, която е рекордна за България. "Еманация на правото" - така определи обвинението си Богомил Манчев.

Прокурорът, подписал обвинението срещу него, е Емил Петров, брат на шефа на Столичното следствие Петьо Петров (известен в медиите и като Петьо Еврото), съобщи ПИК.

Менков подчерта, че ще обжалват паричната гаранция пред Софийския градски съд. Манчев има седемдневен срок да внесе парите - освен ако съдът не ги намали. В противен случай може да бъде задържан.

"Договорът ми като консултант за проекта АЕЦ "Белене" не е прекратен. Имам валиден договор и той се изпълнява при трима министри на икономиката, последните пари са ми преведени през август т.г.", коментира Манчев на излизане от следствието.

"Зад този пъзел ще ги видите всички зли човечета. Едни по-високи, други по-ниски, с користни цели, без користни цели, с политически цели, но има всякакви такива. Пъзелът е много интересен. Те са подредени като една не много голяма групичка, с не много добра, както се вика, подготовка, защото да те атакуват, че имаш договор (законен) и че всеки месец някой те е приемал на работа и той ти обяснява: Сега как аз да го прекарам тоя да не си взима парите. Ще го вкарам в съд. Това е решението.

Обаче тая работа рано или късно минава, то не е сън да се размине. Стига се докрай и казваш: Ако обичаш, сега да ми платиш и лихвите, а ако обичаш, сега да ми платиш едностранното прекратяване на договора", заяви Богомил Манчев.

Oще: богомил манчев  обвинение  прокуратура  риск инженеринг  следствие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани