Агенция ще ограничава достъпа до земя на чужденци | webcafe.bg
newscafe

Агенция ще ограничава достъпа до земя на чужденци

Webcafe.bg
07.12.2013, 14:03 (обновена 08.12.2013, 16:34)
Димитър Греков

Според Греков, подобни практики е имало в Дания и Унгария

Обмисля се създаването на агенция или комисия по земята, която ще налага ограничителни мерки за използване на земята от чужденци. Това обяви в ефира на Дарик министърът на земеделието Димитър Греков.

„Едно от условията ще бъде първо земята да се предлага на български производители", допълни той. По думите му подобни практики имало в страни като Дания и Унгария, а правилата ще са такива, че да не противоречат на правилата на Европейския съюз. Към чужденците щял ода има изисквания за уседналост в България и също през предходни години да са обработвали земя тук.

Според Греков чужденците не се интересували толкова от покупката на земя тук колкото от наемането й. Той даде за пример разговорите си наскоро с делегация от Пакистан.

42-ото НС, с гласовете на повечето депутати от БСП, както и от ГЕРБ и "Атака", прие той да бъде удължен до 2020 г., въпреки че според ангажиментите, поети от България в договора й за присъединяване към ЕС, от 1 януари 2014 г. европейски граждани и европейски юридически лица трябва да могат свободно да купуват земя у нас.

Брюксел реагира остро, а министри от правителството и представители на парии се заеха да обясняват, че решението на парламента няма правна сила. Други започнаха работа над законови промени, които да изолират поне частично родния пазар на земя от европейския. Предложението на Греков вероятно е резултат от усилията точно на тези кръгове.

Междувременно, ДПС сезираха Конституционния съд заради удължения мораториум.

Насърчаваме животновъдите

До края на годината се очаква парламентът да гласува законова промяна, според която собствениците на пасища, мери и ливади няма да имат право на европейски помощи, ако не отглеждат животни. Според Греков, сега имало случаи, при които такива собственици си живеят в големите градове и получават такива субсидии, а в същото време не обработват собствеността си и не притежават животни.

„Насърчаването на животновъдството ще е един от акцентите в политиката през следващия програмен период на ЕС", посочи още министърът.

Oще: димитър греков  животновъди  земеделска земя  мораториум  преходен период 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.