Петият доклад на Европейската комисия по напредъка на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност показва, че тревогите за българската Темида не са отминали | webcafe.bg
newscafe

Сериозно разтревожени за правосъдието ни

Webcafe.bg , по Дойче Веле, агенция Фокус и БНР
20.07.2011, 13:27 (обновена 20.07.2011, 18:33)
съд

Дипломатично, но твърдо Европейската комисия констатира дефицити и липса на ефективност от българското правосъдие

Европейската комисия критикува недостатъчния напредък на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Както в правосъдната система, така и в полицията докладът констатира сериозни дефицити, коментира Дойче Веле. Премиерът Борисов се появи пред парламентарната група на ГЕРБ и чете целия документ дума по дума.

Според редица медии докладът за Румъния е по-положителен, отколкото за България. Това е петият доклад след присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. Двете държави се подлагат на оценка ежегодно.

По-ласкаво за Румъния

Тази година мнението за Румъния е по-ласкаво: "От юли 2010 Румъния е предприела значителни мерки за увеличаването на ефективността на съдебната система", се заявява в доклада.

Обект на критики е румънският парламент, блокирал в редица случаи разследванията срещу бивши министри под подозрение и отслабил законите за правната реформа.

"Чувствително подобрение в надеждността и професионализма на съдебната власт и на разследващите органи е спешно необходимо за постигането на убедителни резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност", се казва дословно в доклада. България е изправена все още пред "големи предизвикателства".

Българският съд под лупа

Комисията критикува между другото, че "няколкото оправдателни присъди по случаи на корупция на високо равнище, измами и организирана престъпност са разкрили сериозни дефицити при прилагането на законите", с които компетентните съдебни органи не са успели да се справят.

Противно на исканията от страна на ЕК обвиненията в корупция не се разследват последователно в рамките на съдебния апарат. Брюксел криктикува освен това недостатъчното "качество и прозрачност" при назначенията на важни постове в съдебната система на България.

Липсва същинска оценка на качествата на кандидатите, пише в доклада, който дава за пример едно назначение, предизвикало оставки във ВСС.

Авторите на доклада обобщават, че съдебната система в България не е благонадеждна, а ръководството й е пасивно.

Към правителството все пак се отправя похвалата, че демонстрира трайна политическа воля да продължи реформите. За тяхното осъществяване обаче е необходим и ангажиментът на професионалните асоциации на магистратите и на гражданското общество, пише в доклада.

Куп причини за недоволство

ЕК е недоволна и от резултатите при наказателното преследване на случаи на корупция и организирана престъпност. "Има слабости при събирането на доказателства, защитата на свидетелите, както и при тактиките на разследването, при мащабните финансови разследвания и конфискацията на имущество".

В заключение се повтаря, че българските разследващи органи и правосъдието имат нужда от повече благонадеждност и професионализъм, за да постигнат резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. 

За България е въпрос на национален приоритет да продължи реформата в съдебната система с решителни стъпки, пише в доклада.

Какви са препоръките?

Втората част от доклада съдържа и обичайните препоръки на Еврокомисията. Основните отново са за подобряването на работата на съдебната система в България, борбата срещу корупцията и организираната престъпност.  

От Брюксел призовават да се осигури "по-прозрачен и ефективен съдебен процес",  приемане и прилагане на новия закон за съдебната система, както и нов Граждански процесуален кодекс.

"Реформата в съдебната система трябва да продължи, а резултатите трябва да се публикуват всяка година", се казва още в доклада.

Във втората част на доклада Еврокомисията призовава и за надпартийни разследвания по обвинения в корупция на високо ниво, както и за инспекции на институции и на публикациите на имуществото на високопоставени длъжностни лица.

По отношение на корупционните практики в България особено уязвими са границите, се посочва в доклада. От Брюксел изискват правителството да постави по-силен акцент върху борбата срещу корупцията. 

Борбата срещу организираната престъпност също се критикува. Авторите на доклада апелират за "стратегия за борба срещу организираната престъпност", която се съсредоточава върху тежките престъпления.

ЕК изисква конфискуване на имущество, придобито от престъпни действия. (Приемането на закона за конфискациите обаче беше провалено от депутатите от парламентарната група на ГЕРБ и може да се внесе едва в късната есен отново в парламента. Бел.р.) В доклада се настоява още за обвинения и присъди в тези области.

Германия държи на своето

Очаква се докладът да бъде посрещнат с голям интерес в Берлин. За момента федералното правителство блокира заедно с Франция и Холандия планираното още за април присъединяване на България и Румъния към шенгенското пространство.

"Няма промени в позицията на вътрешното министерство, което държи първо да бъде постигнат напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност", подчерта говорител на ведомството. Което в сегашния доклад едва ли ще се случи.

Решение се очаква да бъде взето на следващата среща на европейските министри на вътрешните работи през септември.

Но предстоящите през май 2012 президентски избори във Франция и влиянието на десния популист Геерт Вилдерс върху правителството в Хага определено не увеличават шансовете на двете страни.

Отляво и отдясно

За пръв път в този доклад на ЕК се появяват остри забележки към работата на МВР в този управленски период, коментира зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България и бивш вътрешен министър Михаил Миков. Той отбеляза, че забележките към работата на МВР са най-вече по събирането на доказателства, разследването, координацията вътре и с прокуратурата.

Очевидно ЕК разбира, че не може само съдът да е вечният виновник, коментира Миков. Според него това е най-негативният и най-обширният доклад, който страната ни е получавала.

Ако предишните доклади имаха окуражаващ характер, този е доста по-обективен и реално акцентира върху съществуващите проблеми най-вече в правоприлагането, добави той.

В доклада няма "конгречулейшънс", заяви Асен Агов от Синята коалиция. Според "сините" документът е обективен, направена е трезва оценка за напредъка на страната ни. Прави силно впечатление, отбеляза Агов, че докладът потвърждава всички констатации на Синята коалиция за отсъствие на големи успехи в борбата с организираната престъпност, за липса на трайни резултати - да има осъдени, за отслабване на борбата с корупцията по висшите етажи на властта.

Oще: брюксел  българия  доказателства  доклад  ек  закони  натиск  правосъдие  присъди  румъния  съдебна система 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 20.07.201117:02

Онова,на което наблегна г-н Б.Борисов при сричането на политическата си диктовка в Народното събрание,няма нищо общо с тъжния доклад на Европа.Защото комисията казва явно,че правителството "има желание да продължава линията за борба с корупцията" като така любезно премълчава,
че желанието не дава резултати.И че правителството е стерилно,защото на тяхното ниво е недопустимо да се каже,че е просто и некадърно.Може би,
ако порастне малко,бейби Бойко ще проумее,че политиката не е игра,
нито пък тъмен или силов бизнес.А ум!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани