Членовете на Съвета за електронни медии вече ще са петима, а не деветима, приеха на второ четене депутатите | webcafe.bg
newscafe

Петимата от СЕМ

Webcafe,bg
19.05.2010, 11:37 (обновена 19.05.2010, 12:36)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Президентът Георги Първанов остана с право да избира двама, вместо четирима от членовете на Съвета за електронни медии...

Парламентът изгласува орязването на Съвета за електронни медии (СЕМ) на второ четене и сега предстои да видим дали президентът няма да наложи вето на промените и/или да прати закона в Конституционния съд, както се закани преди дни. 

Срещу тях се обявиха и БСП и ДПС.

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) вече ще са петима, вместо деветима, както досега.

Според приетите промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) трима от членовете на регулатора ще бъдат избирани от Народното събрание. Според действащия сега закон квотата на парламента е от петима души.

Занапред президентът ще назначава двама вместо четирима от членовете на съвета. От две на три години се променя ротационният период за президентската квота. Както и досега, две години ще бъде този период за парламентарната квота.

Досега едно лице не можеше да бъде член на съвета повече от два мандата. С настоящите промени се въвежда и ограничението двата мандата да не бъдат последователни.

Така от състава на СЕМ ще трябва да излязат членовете, които имат два поредни мандата - Маргарита Пешева, Мария Стефанова, Бойчо Кулински и Милен Вълков. Последните двама са от президентската квота, като Кулински беше назначен преди месец с президентски указ за втори мандат. Десет дни след като промените от Закон за радио и телевизия влязат в сила, мандатът на един от членовете на СЕМ от президентската квота ще бъде прекратен чрез жребий.

Парламентът отхвърли предложението на Синята коалиция да отпадне президентската квота и петорката на СЕМ да се избира от Народното събрание. СЕМ се отчита пред парламента, президентът по Конституция няма никакви права, свързани с медиите, каза депутатът Михаил Михайлов като аргумент на десните.

Управляващото мнозинство на ГЕРБ прокара законови промени, с които се намалява съставът на Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за финансов надзор (КФН) и комисиите за защита на конкуренцията (КЗК) и за защита от дискриминация (КЗД).

В момента в СЕМ тече процедура по избор на нов генерален директор на БНР, чието име ще стане ясно на 28 май. За поста документи са подали деветима, включително и настоящият шеф Валери Тодоров. До края на лятната сесия на парламента трябва да бъде избран и нов генерален директор на БНТ, тъй като мандатът на Уляна Пръмова изтича наесен, но тя депозира оставката си в СЕМ през май.

На 27 май изтича срокът за втория етап от Плана за цифровизация

В ръцете на СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията е цифровизацията, която предстои.

Шестима кандидатстваха за участие в първия конкурс, обявен от КРС, за изграждане на два мултиплекса за цифрово разпространение на телевизионни програми в периода до 2012 г. Срокът за подаване на документи за първия етап на тв-цифровизацията изтече на 12 май.

Тв цифровизацията трябва да приключи до 2012 г.

За изграждането на частните цифрови тв-мултиплекси се състезават Българската телекомуникационна компания, както и австрийската ОРС ("Остерайхише рундкунфткзендер дигитална радио дифузия").

Сред кандидатите за цифровите платформи е и "Интерактив медиа сървисиз", утвърдила се в производството на интерактивни тв игри за основните телевизии като БНТ, бТВ, Нова ТВ, "Планета" и ТВ-2.

Претендент за изграждането на мултиплексите е и "Техно ентъртейнмънт". Фирмата е официален дистрибутор за страната на водещи производители на професионално телевизионно, звуково и далекосъобщително оборудване. Кандидатът "Тауърком България" е собственост на адвокат Божидар Банков, а "Хану про България" е част от латвийска компания за интегрирани медийни системи, специализирана в създаването на аудио-визуални технологии и е представител на 50 водещи световни компании за аудио-визуално оборудване и софтуер за балтийските републики.

Продължава приемането на заявления за участие в конкурса за втория етап от Плана за цифровизация. Срокът за кандидатите да разширяват изградените в първия етап два мултиплекса с още три мрежи изтича на 27 май. Някои от кандидатите в първата процедура са заявили едновременно интерес и към втората.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани