Парламентът вдигна до 4.5 промила тавана за данък сгради, в София правят ново зониране в името на данъците | webcafe.bg
newscafe

Шок и ужас с местните данъци през 2011-а

Webcafe.bg
01.12.2010, 16:15 (обновена 01.12.2010, 18:36)
работник, строителство

Снимка: © БГНЕС

Намират се разни начини за увеличения на местните данъци и такси...

Столичната община намери начин как да увеличи данъците за столичани - въпреки клетвите на кметицата Йорданка Фандъкова, че това няма да се случи.

Решението е намерено чрез промяна на зоните за определяне на данъчните оценки на недвижимите имоти, вследствие на което данъчните им оценки ще се повишат с 18% до 45%. Предложението е на зам.-кмета Минко Герджиков. Аргументът му е исторически: за последно границите били променяни през 1998 г., в същото време центърът се разширявал и се оформяли нови престижни квартали с големи луксозни къщи.

Уголемяването на зони 1 и 2 в София

Затова ще се разширят зоните 1 и 2. Така, освен сегашните, към първа зона се включат и кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18". жк "Сердика", жк "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъкът между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара и др.

Към втора зона - кварталите "Драгалевци", "Симеоново-север", вилна зона "Малинова долина", вилна зона "Малинова долина-Герена", кв. "Княжево", вилна зона "Киноцентъра - Трета част".

За имотите, които преминават от втора в първа зона, данъчната оценка ще се увеличи средно с 25%, за тези, които от трета отиват в първа зона - скокът ще е с около 45%. Данъчните оценки на имотите в  "Драгалевци", "Княжево" и "Витоша", които отиват от трета във втора зона, ще се вдигнат с 18%.

В София данък сгради, който се изчислява в промили върху данъчната оценка на имотите, е 1.875 промила. Такса смет е 1.6 промила - за жилищата, а за фирмите - ставката е 12 на хиляда от данъчната оценка на имота.

Обаче таванът се вдигна до 4.5 промила

За догодина обаче парламентът одобри днес на второ четене да се вдигне горната граница, в която общините могат да определят данък сгради. Тази година тя беше 2.5 промила, от 2011-а таванът е до 4.5 промила.

Дори и в София ставката да се запази на нивата от 2010-а, данъкът на живеещите в новите разширения на зоните ще се увеличи с между 18 и 45%. Ако СОС пък вдигне промилите, поскъпването ще е по-сериозно. Местните власти определят местните данъци и такси с наредба, която се приема от съответния общински съвет. Парламентът ги задължи това да стане до 31 януари на 2011-а. За първи път се дава толкова къс срок - досега в закона за бюджета се записваше или краят на февруари или до 31 март.

Кметът на общината може да разсрочва местни данъци и такси, а данъкът върху недвижимите имоти и върху превозните средства ще се плаща на две части - от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължим. Досега можеше да се плаща на 4 равни вноски.

Решението за разсрочване се взима, ако е поискано от датата на издаване на разрешението. В останалите случаи, когато сумата е над 100 000 лева, решение ще взима общинският съвет. Разрешение за отсрочване или разсрочване на задължения за местни данъци над 30 000 лева или за срок по-голям от една година ще се издава от кмета след решение на общинските съветници.

Парламентът прие окончателно и въвеждането на туристически данък, който ще замести туристическата такса, която се плащаше на база нощувки. Данъкът ще е на брой легла. Диапазонът му е между 20 стотинки и 3 лева за нощувка. Конкретните ставки ще се фиксират от общинските съвети в срок до 31 януари на годината, за която се отнасят. 

Досега тази такса се взимаше от госта на хотела, а собственикът я внасяше в общината. Размерът зависеше от заетостта. Нерядко хотелиери отчитаха по-малък брой нощувки и плащаха по-малка такса...

Oще: данък сгради  зони  йорданка фандъкова  минко герджиков  софия  такса смет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.10.2010, 23:24

1 Petyo123 | 02.12.201007:06

Докога ще мълчим като рая покорна-данъци растат ,заплатите замразени.Да си вкараме гърци да ни направят истинска стачка?Пролича си колко бутафорна креатура е класната Фандъкова-едно , че е безлична ,второ че е безгласна Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани