Въпреки съзнанието за наличие на множество проблеми и трудности в работата на кабинета на ГЕРБ, 71% от българите са на мнение, че правителството на Бойко Борисов ще изкара пълния си мандат | webcafe.bg
newscafe

Неодобрението към кабинета по-голямо от одобрението

Webcafe.bg
16.11.2010, 12:35 (обновена 16.11.2010, 13:51)
Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Снимка: © Бгнес

Рейтингът на Цветан Цветанов е намалял с 8% заради атаката за имотите му, а неодобрението към Бойко Борисов, който е на първо място, се е повишило с 3 на сто

За първи път хората, които не одобряват работата на правителството, са повече от тези, които го одобряват. Резултатите стават ясни от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), направено в периода 3-10 ноември.

Одобрение за дейността на правителството през ноември са дали 42% от анкетираните - с 4.5% повече, отколкото през септември. По-висок от одобрението остава през ноември делът на неодобряващите кабинета - 46%. Сред тях преобладават симпатизантите на БСП, възрастните респонденти, крайно бедните, жителите на малките градове и на селата.

Въпреки съзнанието за наличие на множество проблеми и трудности в работата на кабинета на ГЕРБ, 71% от българите обаче смятат, че правителството на Бойко Борисов ще изкара пълния си мандат. При това този дял остава непроменен за последните шест месеца.

Едва 11% от интервюираните допускат възможност за предсрочни избори, като най-често така мислят хората на възраст над 50 години, жителите на малките населени места, бедните и симпатизантите на БСП.

Рейтингът на Цветан Цветанов - надолу с 8%

Цветан Цветанов получава 54% от одобрението на българите, като това е намаление с 8% за периода между 3-8 ноември, когато започна компроматната атака за имотите му.

През ноември 58% от българите одобряват работата на премиера. Бойко Борисов губи 1% от одобрението за работата си като премиер в сравнение със септември. А с 3% се увеличава неодобрението към министър-председателя за последния месец.

Одобрението към президента Георги Първанов расте с 1% спрямо септември и през ноември възлиза на 43%. С 4% се е вдигнал делът на българите, които не одобряват работата на Първанов.

В навечерието на учредяването на политическия проекта  АБВ 25% от интервюираните българи декларират интерес към формацията, зад която стои Георги Първанов. 60 на сто обаче твърдят, че не биха подкрепили политически проект, зад който стои президентът

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева през последните месеци също добавя 1% към одобрението за работата си, което стига 31%.

Мирослав Найденов е на един процент след Цветанов с 53% подкрепа. Следва го министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев.

Полицията - най-одобрявана институция

Полицията остава най-одобряваната институция и през ноември (от 54%), като доверието за работата й нараства за последните два месеца с 4%.

С 2% расте одобрението към армията, като заедно с това през ноември намалява с 5% неодобрението към тази институция.

Съдът продължава да печели негативи особено в контекста на освобождаването на обвиняеми по дела, предмет на обществен интерес. Със 7% расте неодобрението към тази институция спрямо септември (от 62.5% на 69.4%).

За партиите и гражданите 

Няма съществени промени в политическото влияние на парламентарно представените партии, а също и в социално-демографските характеристики на хората, които им симпатизират, констатират от НЦИОМ. ГЕРБ запазва позициите си на най-харесвана и влиятелна партия с 36% симпатизанти, следвана от БСП с 16%, ДПС със 7%, "Атака" и Синята коалиция - с по 4%. 

Сергей Станишев и Волен Сидеров са най-одобряваните лидери на парламентарни групи. Работата на лидера на БСП е одобрявана от 23%, а на лидера на "Атака" - от 21%. И двамата са по-одобрявани в сравнение със септември с по 7%. Така и при двамата прекъсва тенденцията на спад в одобрението им,  регистрирана от НЦИОМ в периода май-септември 2010 г.

Сергей Станишев през ноември е одобряван от три четвърти от левите избиратели.
Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова е третият по одобрение ръководител на парламентарна група в Народното събрание - от 19%, като няма промяна в дела на одобрение в сравнение със септември. 

С близки стойности на одобрение са съпредседателите на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров (17%) и Иван Костов (16%). Одобрението и към двамата нараства с по 5 пункта през последните 2 месеца. Лидерите на партиите от Синята коалиция са одобрявани от по три четвърти от привържениците на коалицията.

Oще: бойко борисов  българи  георги първанов  изследване  кабинет  мандат  нциом  одобрение  правителство  рейтинг  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани