16-те най-заможни французи подписаха петиция, в която призовават най-богатите да се съгласят на по-високи данъци | webcafe.bg
newscafe

Най-богатите във Франция искат по-високи данъци

Webcafe.bg
24.08.2011, 14:45 (обновена 24.08.2011, 14:57)
Никола Саркози и Ангела Меркел

Снимка: © Getty Images

Ръководителите на моторите на ЕС - Никола Саркози и Ангела Меркел, предложиха данък върху финансовите транзакции като една от мерките за спасение

Някои от най-богатите хора във Франция призоваха да бъдат обложени с по-високи данъци.

В петиция, публикувана в седмичното списание Nouvel Observateur, 16 известни и заможни хора призовават към "изключителен принос" от страна на най-богатите жители на страната.

По този начин те желаят да демонстрират националната си солидарност, когато правителството се готви да наложи строги ограничения на разходите, за да овладее бюджетния дефицит.

Преди време американският инвеститор - милиардерът Уорън Бъфет, направи подобно предложение. Той заяви, че в момента данъчната ставка, с която се облагат доходите му, е почти наполовина по-ниска от тази на много от служителите му.

Сред най-богатите французи, които искат доброволно данъчно бреме, са наследницата на L'Oréal Лилиан Бетанкур, Кристоф дьо Маржори, шеф на петролния гигант Total, и ръководителят на Publicis Морис Леви.

"Наясно сме, че сме напълно облагодетелствани от френския модел и европейската среда и желаем да ги запазим", се казва в петицията. "В момент, в който публичният дефицит и дълг застрашават бъдещето на Франция и Европа... ни се струва разумно да дадем своя принос."

Президентът Никола Саркози изиска от министрите на икономиката и финансите да изготвят пакет от мерки за намаляване на дефицита, който трябва да бъде представен днес. Очаква се публичните разходи за тази и следващата година да бъдат свити с до 13 млрд. евро.

Наскоро Италия направи същото, като обяви план за съкращения на разходи от 24 млрд. евро - 1.6% от БВП, до 2012 г. 

Една от мерките, които правителството обмисля, е именно да се увеличат данъците за най-богатите. Очаква се тази мярка да увеличи приходите с едва 300 млн. евро, но тя е необходима, за да създаде усещане, че тежестта се разпределя равномерно между всички прослойки на обществото, коментира британският вестник "Файненшъл таймс".

"За да се приеме една мярка във Франция, то тя трябва да се възприеме като справедлива", коментира Доминик Барбе, икономист от BNP Paribas. "Данък за най-богатите ще направи пакета по-справедлив в очите на обществото. От него няма да има сериозни финансови ползи, но ще окаже значително политическо и социално въздействие", допълва той.

Междувременно премиерът на страната Франсоа Бароин се срещна вчера с финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле. Двамата са обсъдили евентуално налагане на данък върху финансовите транзакции. Тази мярка беше предложена от лидерите на двете страни - Никола Сарози и Ангела Меркел, миналата седмица. Великобритания обаче е категорично против.

Oще: данъци  дефицит  доходи  лилиан бетанкур  облагане  петиция  правителство  разходи  уорън бъфет  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

7 John Smith | 26.08.201111:15

Другарю Чинчифон, съгласен съм да продължим спора от 1864 г...
На едно мнение сме по въпроса за комуните, но на различно за ролята на държавата. Както виждате, навсякъде където се е намесила държавата, последиците са катастрофални. А сливането на Държавите с Корпорациите доведе до колапса на съвременният свят. Проблема на комунизма е,че дава надмощие на Масата над Индивида, централизира властта, обикновенно в ръцете на един човек(култ към личността), плановото стопанство за сметка на свободния пазар и т.н. Капитализма загива заради неговата алчност, точно както го придрича Маркс, друг е въпроса ,че това вече не е и капитализъм.
Та.... комуни, саморегулиране, свободен пазар, златен стандарт и прочие...
И както казва Бакунин:
"Възможно е, обаче, и то много скоро, да започна диспут с него(Маркс) по един принципен и основен въпрос – за държавата и комунизма. Това ще бъде борба на живот и смърт. Но всяко нещо идва с времето си, а часът за тази борба още не е ударил . . .”
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

6 Чинчифон | 26.08.201109:51

Dear John,нямам никакво съмнение,че анархията е алтернатива.Че тя е алтернатива на всичко!Но ние сме продукт на природата и е невъзможно да се освободим от действието на нейните закони.Например от закона за гравитацията.Колкото и да искаме да сме анархисти,природата ще ни принуди да станем комунисти,защото комуната не е идеология,а природен закон.И стъпалата на политическото развитие на света са еволюция на комунизма. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

5 John Smith | 26.08.201108:28

Другарю Чинчифон, мойте уважения,но алтернатива на комунизма като обществен строй има. Щом сте чели Маркс, предполагам сте чели и за Бакунин- анархизма е алтернатива.
Но този спор е воден още на Първия интернационал....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 25.08.201116:17

Dear John,не мога да не чакам комунизма по поне две причини.Първата е,че сме били лъгани за това,че е имало комунизъм.Почнал е добре,но сме го осрали,както всичко с което се заловим.И както осираме демокрацията.А второта причина е,че вече няма какво друго да стане.Ти готов ли си да опровергаеш Маркс,че "Капитализма ще се самоунищожи поради своята ненаситност"?Човекът ни го повтаря от 150 години,но кой да чете Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 25.08.201111:21

Според мен си се объркал. Корпорациите и държавата са се слели и по тая логика няма кой да извърши национализация. А комунизма не го чакай- оформят се трудови комуни, ама тва е доста далеч от комунизма и е по- близо да анархизма(в модерният му вид).
А тия франсета с данаците, просто хитреят....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 24.08.201115:38

Тези богаташи са по-хитри от нашите.С изненадващият си ход те се надяват да забавя очакваните мерките,произтичащи от необходимостта да се извърши национализация.Както и с неизбежният комунизъм,който напира от САЩ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2011, 13:55

1 Ivo Markov | 24.08.201115:17

Англетата веднага се опънаха, това е директен удар срещу тях, на Лондонската борса минават най-големите сделки.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани