Европарламентът спира сесиите в Страсбург | webcafe.bg
newscafe

Европарламентът спира сесиите в Страсбург

Webcafe.bg
15.10.2013, 11:04 (обновена 15.10.2013, 16:17)
Европейска комисия

По всичко личи, че Европейският парламент ще съсредоточи заседанията си само в белгийската столица

Комисията по конституционните въпроси на Европейския парламент одобри с голямо мнозинство доклад за премахване на изискването за провеждане на пленарните заседания на евродепутатите в Страсбург, който е във Франция.

В доклада се подчертава, че централите на повечето европейски институции са в белгийската столица Брюксел и че пътуването до Страсбург всеки месец за пленарните сесии там струва най-малко 170 милиона евро - близо 20% от годишния бюджет на Европарламента.

Ежемесечните заседания се провеждат в Страсбург, което е записано в нарочен протокол към Договора от Амстердам, а извънредните пленарни - в Брюксел. Секретариатът на ЕП пък е базиран в Люксембург.

Като аргумент в доклада за спирането на сесиите в Страсбург се изтъква и отделянето на въглеродни емисии в резултат на пътуванията и целогодишните разходи за поддръжка, почистване и отопление на сградата в Страсбург, която се използва едва 42 дни в годината.

Докладът ще бъде внесен за гласуване в пленарната зала за ноемврийската сесия.

Oще: eвропарламент  брюксел  заседания  решение  сесии  страсбург 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани