Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов искат АЕЦ "Белене" да стане, преди това - референдум | webcafe.bg
newscafe

Борисов и Първанов на един акъл и в един глас за АЕЦ "Белене"

Webcafe,bg
18.06.2010, 10:09 (обновена 18.06.2010, 16:51)
бойко борисов, георги първанов

Никой и през ум не си е помислял, че АЕЦ "Белене" може да не се случи - единственият въпрос е кой ще плати сметката...

По едно и също време, в две различни телевизии, премиер и президент говореха в един глас за АЕЦ "Белене": и двамата искат да стане, и двамата са за референдум.

Другата им обща гледна точка също е по ключова тема: нефтопровода Бургас-Александрулопис, за който е ясно от миналата есен, че няма да го бъде (с неофициалното одобрение на Москва). Президентът Георги Първанов обяви, че няма различия с премиера Борисов относно "екологичните аспекти на проекта". 

Тоест - в негативен план, което държавният глава в прав текст не каза. Борисов даде да се разбере, че очакваната ОВОС (Оценка за въздействието на околната среда, задължителна за всеки проект - б.р.) ще е отрицателна. Това е и най-силният аргумент на София да откаже проекта за тръбата, в който са още Русия и Гърция.

Пресечна точка

По БиТиВи Първанов обяви, че бъдещата ни втора АЕЦ е "важен инструмент за излизането на страната от кризата" чрез новите работни места, които ще създаде. По думите му спекулация е, че струва 26 млрд. евро - максимумът бил около 8 млрд. евро. Можем да спечелим 10 пъти повече средства, отколкото вложените, каза Първанов и обвини кабинета, че е прогонило стратегическия инвеститор - германската RWE, която се оттегли миналата есен.

Въпросният инвеститор обаче се разколеба още при кабинета на тройната коалиция, когато и премиерът Сергей Станишев не посмя да приеме щедро предлагания от Москва кредит за Втора атомна.

По думите на Първанов така България отстъпва позиции на Румъния, Турция и Чехия, които ще осъществят подобни проекти именно с Русия.

Първанов предложи национален референдум за съдбата на "Белене" с мотива, че това ще е референдум за бъдещето на енергетиката ни.

По Нова тв премиерът Бойко Борисов обяви, че държи АЕЦ "Белене" да бъде построена и би подкрепил национален референдум за нея. Според него обаче необходимо е да се изяснят  финансово-икономическите показатели. "В момента на тази цена, той няма смисъл", заяви Борисов.

"Тези пари трябва да се намалят. Аз съм убеден, че ние ще го направим, ще го направим по-евтин и така, че да има на кого да продаваме тока", каза Борисов. Той смята, че до момента Москва проявява разбиране. А договорите с инженерния и финансовия консултант може да бъдат свалени поне с по 300 млн. евро.

"Аз няма да направя като предишните, за да заробя държавата с още пари. Това е европейски проект в европейската енергийна сигурност. Нямам нищо против руснаците, но това са нашите пари", обясни Борисов.

На въпрос, свързан с изказването на президента, че преразглеждането на енергийните проекти от страна на управляващите е срив в енергийната дипломация Борисов отговори: "С цялото ми уважение към него, да извади той 7 милиарда да ги даде, за да бъде добър дипломат". "Убеден съм, че Путин ме разбира по-добре отколкото в България", заяви още премиерът.

Борисов прогнозира шанс за Първанов в политиката след "Дондуков"2 

"Негова работа си е, не ме интересува", коментира Борисов бъдещия политически проект на президента Георги Първанов. Аз дори бих толерирал, но да излезе и да си каже, както аз направих преди три години - тогава хората знаеха, като дойдем на власт какво ще правим, заяви още премиерът. По думите му Първанов е "добър политик, обигран, 20 години е в прехода, знае всичко в страната, млад е, така че може да си направи каквото иска."

В този проект едва ли ще има нови лица и нови идеи, предположи Борисов.

А какво ще прави намекна самият президент по другата национална телевизия: "със сигурност ще се посветя на себе си и семейството си".

Бих бил съпричастен на политиката чрез един граждански проект, който да отстоява политика, в британски маниер се изрази държавният глава. Очевидно става въпрос за НПО (неправителствена организация). Днешната управляваща партия ГЕРБ също започна като гражданска организация.  Да бъде партиен лидер не било предизвикателство за него, заяви Първанов, който оглави БСП през декември 1996 г. и беше неин председател до първия си президентски мандат.

Да съм премиер не е детската ми мечта, каза президентът, който поясни, че Станишев му предложил през 2005-а да е премиер на кабинета на тройната коалиция, но той отказал.

Напълно в духа на изказването му, че винаги е бил "плеймейкър", президентът предпочете тогава да бъде архитект на правителството и да изкара втория си полагаем му се по Конституция президентски мандат. Още повече, че Бойко Борисов не се кандидатира за президент, когато Първанов реши да повтори мандата си.

Георги Първанов ще прави инкубатор за лидери. "Ще инвестирам в подготовката на млади лидери - стара моя идея, но на първо време ще бъда съпричастен на политиката, не в партиен смисъл", обясни държавният глава. Без да назове бъдещия си проект като НПО, Първанов обясни, че досега партиите са експлоатирали гражданските структури за свои цели.  

Естествено, двамата се разминават в оценката за Симеон Дянков

Борисов за вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков:"Факт е, че той допусна няколко грешки, но е факт, че си ги призна и бързо ги поправи. Той се ползва с моето доверие".

Първанов за вицепремиера и финансов министър: "Премиерът трябва да засили тази част от екипа си, това може да включва и смяна".

Ако ги няма заложените приходи, ако се очертае по-голям дефицит от заложения, ще се отиде на емитиране на външен дълг, каза Първанов. За същото обяви и Дянков, според когото догодина можем да пуснем облигации за 1 млрд. евро. Държавният глава изрази съгласие с лидера на СДС Мартин Димитров, че сега не е подходящото време за това. Той предупреди, че ако се стигне дотам, страната ще трябва да сключи споразумение с МВФ, а примерът на Румъния показва, че това не би било добър вариант. 

Държавният глава ще подпише указа за актуализацията на бюджет 2010. Както си му е редът, президентът обаче представи и възраженията и критиките си по нея.

Първанов пак припомни, че още през септември 2009 г. е предложил бюджетен дефицит в рамките на 3%, от който да бъдат заделени пари за здравеопазването и образованието и да се плати на бизнеса.

Президентът възразява срещу отношението към общините - "да го няма този подход на калпак 15% за всички, защото има 40-50 от тях, в планинските райони, които просто ще загинат". Той критикува управляващите, че проявяват "специално отношение" към някои общини, "стремеж да се спечели служебна победа" (на местните избори догодина - б.р.).

Няма значение с каква бюлетина е избран кметът - БСП, ДПС, СДС, НДСВ, засега единствено извън този контрол, да не кажа натиск, остават кметовете на ГЕРБ, каза Георги Първанов.

Oще: аец "белене"  бойко борисов  георги първанов  президент  премиер 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.