ЦРУ си купило таен затвор в Полша за $15 млн. | webcafe.bg
newscafe

ЦРУ си купило таен затвор в Полша за $15 млн.

Webcafe.bg 24.01.2014, 14:44 (обновена 24.01.2014, 17:52)
гуантанамо, затвор

Снимка: © БГНЕС

В обектите като "Кварц" били прилагани мъчения като симулирано давене

ЦРУ тайно е разпитвало и измъчвало заподозрени за връзки с „Ал-Кайда" на полска територия, след като местните разузнавателни служби са получили 15 млн. долара, съобщава в свое разследване Washington Post. Тайният затвор, функционирал през 2002-2003 г. е бил един от най-важните подобни обекти на американската разведка.

В него 183 пъти е бил подложен на симулирано давене един от хората, смятани за „мозъци" на атентатите от 11 септември 2001 г.

Обектът е имал кодово название „Кварц" и е бил разположен в Старе Киежкути - на три часа път с кола от Варшава. Затворът бил предоставен на ЦРУ от полското разузнаване, но се наложило американците да платят още 300 000 долара, за да го дооборудват, в това число - и с охранителни камери. На полските представители било разрешено да влизат само в столовата и нямали право на контакт със затворниците.

Цената на това се измервала в 15 млн. долара, прекарани в кашони през германската дипломатическа поща до полските тайни служби.

Първите от заподозрените за терористична дейност били доведени в „Кварц" на 5 декември 2002 г. Те бивали подлагани на одобрени от американското правосъдно министерство „подобрени техники за разпит", които включвали шамари, отказ от сън, симулирано давене и други.

През 2003 г. ЦРУ се отказало от тайния си затвор заради опасения, че твърде дългото задържане на едно място може да доведе до разкриване на случващото се в обекта. Предполагаемите екстремисти били преместени в Румъния, Мароко и, по-късно, в Литва. ЦРУ даже платило 20 млн. долара на Мароко за изграждането на тайния затвор „Бомбай", който така и не бил използван.

През годините правозащитни организации откриха местоположението на обектите, в които ЦРУ е измъчвало хора из Европа в нарушение на Женевската конвенция. Става въпрос за тайни затвори в Германия, Швеция, Испания, Кипър, Дания, Гърция, Ирландия, Румъния, Турция, Босна и Македония.

Oще: затвори  мъчения  полша  терористи  цру 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.