МО заменило 40 дка край морето в Бяла за 30 апартамента в крайни квартали | webcafe.bg
newscafe

Нова заменка от тройната коалиция за земи край Бяла

Webcafe.bg, по БНТ
04.04.2014, 18:02 (обновена 04.04.2014, 18:35)
Beach closed

Снимка: © Getty Images

Министерството на отбраната е заменило 40 дка земя на първа линия в Бяла срещу 30 апартамента в крайните квартали на Варна, Пловдив, Плевен, Казанлък и София. Схемата е извършена, въпреки че има реституционни претенции към земята, обявиха жители на Бяла пред БНТ.

Години наред собствениците на земи в границите на бившето военно поделение в града водят дела, за да си ги върнат.

Имотите са на брега на морето. Поземлената комисия отказва да им ги даде с мотив, че земите са в рамките на военен обект. През 2001 г. поделението е закрито.

Четири години по-късно статутът на земята вече е частна държавна собственост и това означава, че собствениците могат да си върнат имотите.

През 2007 г. обаче тогавашният управител на Варненска област Петър Кандиларов подписва договора за замяна на 40 декара край морето срещу 30 апартамента в 5 града.

От община Бяла издават документ, че към имотите няма реституционни претенции, а собствениците са обезщетени с компенсаторни бонове.

Хората обаче твърдят, че не са ги получили и не искат да бъдат компенсирани по този начин.

"Ние такъв компенсаторен бон не сме получавали отникъде нито аз, нито моите родители", казва Стефан Суков.

Сделката е сключена, въпреки че адвокатът на 4-ма от собствениците уведомява областния управител, че за имотите се водят съдебни дела.

"Наследниците на онези, на които са били отнети земите, виждат собствената си земя, но не могат да я получат, защото срещу тях са изправени държавата, държавни учреждения и може би някакви частни интереси", коментира адвокат Доля Пчелинска.

Апетитният имот на морето е оценен на по-малко от 2 милиона лева без ДДС. Новият собственик е фирма "Холидей  кънстракшън", която управляват немски граждани.

Днес имотът се продава за 13.5 милиона евро.

"Не може на собствениците земята да се отказва с мотив, че тук има военно поделение, а в същото време имаме замяна на земя", коментира Веселина Йонкова.

От Министерството на отбраната (МО) заявиха, че в сделката няма нарушения и твърдят, че собствениците на земите нямат реституционни претенции и са обезщетени с компенсаторни бонове.

Ощетени собственици обаче заявиха, че ще търсят правата си в европейски съд.

Oще: бяла  заменки  земи  мо  собственици  тройна коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани