Еврокомисар Рединг симпатизира на протестите | webcafe.bg
newscafe

Еврокомисар Рединг симпатизира на протестите

Webcafe.bg
19.07.2013, 16:02 (обновена 19.07.2013, 16:49)
вивиан рединг

Снимка: © БГНЕС

Зам.-председателят на Еврокомисията и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг: Българските граждани протестираха срещу противоречивото назначение в ДАНС и на висок глас заявиха, че искат да бъдат чути

"Симпатиите ми са към българите, протестиращи срещу корупцията. ЕК призовава политическите сили в България към съгласие в името на стабилността на страната", казва в обширно интервю в "24 часа" Вивиан Рединг, зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието.

На 22 и 23 юли тя ще е на посещение в България и това е поводът за интервюто на журналистката Петя Дикова.

ПД: Комисар Рединг, идвате на среща с българските граждани за бъдещето на Европа. Какво очаквате да чуете от тях?

ВР: Искам да чуя какво мислят българите за Европа, какво очакват от Европейския съюз и къде биха искали да видят напредък в следващите 10, 20 или 50 години. Идвам в София не да моля гражданите за гласа им в урната, а да чуя гласа им. Гражданският диалог е уникална възможност за българите да споделят идеите и желанията си за бъдещето на Европа и да ни кажат какво ние, европейските политици, бихме могли да направим по-добре.

Диалогът в София за мен е истинско предизвикателство. Очаквам дискусия за Европа, и то не само по национални проблеми - все пак догодина ни предстоят европейски избори. Това е моментът, в който най-силно се проявява демокрацията, и бих искала българските граждани да участват активно и да помагат в изграждането на една силна Европа, от която всички ще имат полза.

ПД: Пристигате в България в интересен момент - за втори път тази година хората протестират. Как оценява Европейската комисия политическата ситуация в страната?

ВР: Комисията следи с известно безпокойство последните събития в България. Ние уважаваме правото на страната ви да решава вътрешни въпроси, но някои ситуации имат отражение в съюза като цяло. Сегашните политически събития и обществени протести в България рисуват ясна картина и показват нуждата от промяна в страната. В същото време те сигнализират, че българското общество е много обезпокоено за върховенството на закона. Симпатиите ми са на страната на българските граждани, които протестират на улицата срещу корупцията.

България трябва да ускори реформите. Сега вече е време да се задълбочат усилията за реформа на правосъдната система и за борба срещу корупцията и организираната престъпност. Политическата ситуация в България е поляризирана. Еврокомисията призовава всички политически сили в страната към съгласие в името на стабилността и благоденствието на страната.

ПД: Грешка ли е, че няма доклад за България това лято в областта правосъдие? Председателят на комисията Жозе Барозу изказа опасения заради назначенията в ДАНС.

ВР: Със или без доклад, комисията следи внимателно събитията в България. Председателят Жозе Барозу заяви това ясно на срещата с премиера Пламен Орешарски преди няколко седмици. Тогава Барозу подчерта, че тези събития предизвикват безпокойство не само в Европейската комисия, но което е най-важното, в самото българско общество.

Комисията категорично ще продължи да помага на България, за да проведе необходимите реформи и да постигне напредък. И механизмът за сътрудничество и проверка е един ефикасен инструмент в тази посока.

Българските граждани протестираха срещу противоречивото назначение в ДАНС и на висок глас заявиха, че искат да бъдат чути. За мен това е обещаващо за предстоящия граждански диалог в София. В по-общ план този случай подчертава колко е важно за ЕС като цяло да работи за върховенството на закона.

Устният доклад на Брюксел

Назначенията в сферите "Правосъдие" и "Сигурност" и ефективността на комисията за конфликт на интереси са били сред темите на представения вчера в Брюксел устен доклад на Европейската комисия за България, съобщи кореспондентът на БНР Диана Чепишева в кореспонденция от белгийската столица, без да нозавава източника на информацията.

Други засегнати в доклада въпроси са били свързани с дейността на Висшия съдебен съвет и главния прокурор, реформата в МВР, отнемането на незаконно придобито имущество, антикорупционната стратегия и службата БОРКОР.

От Европейската комисия отказаха подробности за обсъжданите теми, както и информация какви позиции са били изразени от екпертите от страните-членки в рамките на работната група.

В лаконично изявление говорителят на Комисията Марк Грей подчертал, че това е рутинна процедура, която комисията предприема на всеки шест месеца. Това е не мини-доклад или междинен доклад. Процедурата не е включвала разпространяване на някакви документи и направената от Комисията устна презентация не е съдържала никакви политически оценки или препоръки.

За България комисията е представила на страните-членки информация за развитието на съдебната реформа и конкретно - за нейната независимост и отчетност.

"Представихме сведения и за борбата с организираната престърност и корупцията, като отново искам да подчертая, че не сме коментирали политическата ситуация в България", заявява Марк Грей.

Oще: българия  вивиан рединг  доклад  еврокомисар  ек  ес  марк грей  протести 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 20.07.201308:57

"Симпатиите ми са към българите, протестиращи срещу корупцията."

моите пък са към люксембургските футболни отбори... и какво от това да го еба?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.06.2013, 15:29

2 Баба Вихронрав | 20.07.201301:57

Ама това е безобразие. Цял месец чета за някви пари и как някой някъде плаща. Добре де, ми и баба иска.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

1 tonnes | 19.07.201317:28

и тя е платена. Боко плаща на целият свят Много щастлив
   

оценка

+1 -0