Замразени от "Витоша ски" | webcafe.bg
newscafe

Замразени от "Витоша ски"

Webcafe.bg
28.12.2011, 12:46 (обновена 29.12.2011, 09:34)
Ски в Боровец

Снимка: © Bg.snow-forecast.com

От "Мотен" няма как да закарат записалите се при тях деца на ски училище на Боровец, защото "Бороспорт" пуска на курорта да работят само самоковци

Знаете ли, че... софийски деца не могат да ходят на организирано обучение по ски на Боровец? Освен ако не са от Самоков. До параграф 22 доведе блокирания от "Витоша ски" зимен сезон на Витоша.

След като през ноември т.г. "Витоша ски" обяви, че техническата експертиза на съоръженията на Витоша е минала и те са готови за откриване на зимния сезон, както и че почистването на терените е приключило, точно преди старта му обяви, че такъв няма да има.

Да караме подред

С отказа си да пусне лифтовете на Витоша и откровеното извиване на ръце с искания за промени в Закона за горите, "Витоша ски" замрази и зимната ваканция на стотици деца. Става въпрос за тези, които искат да карат ски, сноуборд и да се учат на планинарство извън програмата на спортното министерство "Научи се да караш ски".

Която, междувпрочем, три години подред печели само "Витоша ски", чийто монопол за получаване на държавна субсидия не може да бъде разбит, оказва се, от нито едно друго дружество. Децата по тази програма ще бъдат пренасочени, както обясни наскоро по БНТ Цеко Минев, председател на Българската ски федерация, към три зимни курорта - Пампорово, Банско и Добринище. Останалите?

Само самоковци ще работят на Боровец

"Шокиран съм, след като преди две седмици разбрахме, че сезон няма да има", заяви пред Webcafe.bg управителят на дружество "Мотен" Иво Рангелов. Спортно-туристическото дружество е регистрирано с нестопанска цел, притежава лиценз за социална дейност и обучение на деца на ски, сноуборд и планинарство от 1999 г. и е стопанин на хижа "Алеко". Всяка зима през "Мотен" минават между 250 и 400 деца.

Рангелов се обадил на "Бороспорт", след като пуснал официално писмо, за да организира обучението на децата на Боровец. Оттам обаче му обяснили, че заради кризата и икономическата ситуация не може да развива такава дейност там, защото "Мотен" няма регистрация в Самоков. На зимния ни курорт могат да работят само хора от община Самоков, става ясно от обясненията на "Бороспорт".

След като Рангелов попитал дали ако направи регистрация на "Мотен" в Самоков, ще може да работи, следващият въпрос бил откъде ще са децата. Оказало се, че и софийски деца не може - трябва да са от Самоков.

Така в момента "Мотен" и ски училища като него са изправени пред обективна невъзможност да работят.

На Банско "Юлен" също са блокирали "приходящи" с квота за 250 ски учители, които да работят по време на сезона.

Според Иво Рангелов подобна дискриминация на трудовия пазар е възмутителна. "Не мога да си представя, че човек е ограничаван по този начин за работа в собствената си страна", каза той.

Самоуправство

"Витоша ски", собственост на офшорка от Каймановите острови, от години води борба за разширяване на териториите си в Национален природен парк "Витоша". През 2007-а фирмата, смятана за приближена до шефа на Българската ски федерация Цеко Минев, взе ски съоръженията на Витоша и оттам нататък действа със сила и натиск.

Опитът й обаче да наложи скъпите ски карти за ски учители и инструктори приключи с фиаско, тъй като съдът ги отмени.

Сега обаче фирмата отиде по далеч - обяви, че няма да пусне съоръженията на Витоша, докато държавата - в лицето на изпълнителната и законодателна власт, не промени Закона за горите. Това ще им даде възможност да изпълнят намеренията си и да строят в планината, въпреки оспорения им от Министерството на околната среда и водите Подробен устройствен план.

Законовите поправки вече са публикувани на портала за обществени консултации на Министерския съвет. Макар и депутати от ГЕРБ да признават, че това е извиване на ръце, след зимната ваканция на парламента, която изтича на 10 януари, се очаква те да влязат в Народното събрание.

С днешното си изявление подкрепа за приемането на промените в гласувания тази пролет закон изразява точно министърът, който би трябвало да не го прави - Мирослав Найденов. "Новоприетият Закон за горите, приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма.

Това не се отнася само за Витоша, макар и скандалите в последните дни да станаха със стартирането на сезона на Витоша. Това се отнася и за останалите ни планински курорти. С тази промяна даваме възможност за развитието на този туризъм, който е свързан и с допълнително работни места и съживяване на тези населени места". Изявлението си Найденов направи след заседанието на МС, на което бяха одобрени ударните промени. Което означава, че се дава зелена светлина да ги приеме и 41-ото НС.

Одобрените законови поправки дават възможност за изграждане на писти и лифтове на територии - част от държавния горски фонд, но без да се променя предназначението на земята, т.е. тя остава държавна. Така изсечените и застроени терени ще се водят гори "на хартия".

Според Найденов терените остават държавна собственост и затова не може да се говори за нерегламентирана държавна помощ. "Ако ние ги продавахме, а не разрешавахме сервитутно право, би могло да се тълкува като нерегламентирана държавна помощ. Тези площадки, образно, които ще се дават като сервитут за изграждане примерно на съоръжения за ски влек или за лифт, не променят собствеността си", обясни той.

Според него в конкурентната среда, в която сме с останалите европейски страни, този бизнес трябва да бъде подпомогнат и това е смисълът на промените. Там, където има инфраструктура, има и туристи. Министърът заяви, че със запазването на изключителната държавна собственост, е намерен разумният компромис.

Мнението на екоминистъра Нона Караджова, изказано на заседанието, било, че подобни разрешителни за изграждане на ски съоръжения не са свързани с проблеми и притеснения за околната среда, каза още Найденов.

Държавата клекна пред една фирма. А стотици деца от София си стоят у дома през зимната ваканция заради един откровен рекет.

Oще: боровец  бороспорт  витоша  витоша ски  деца  мотен  обучение  сезон  ски  сноуборд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 28.12.201120:12

Боровец за самоковци......
И София за софиянци ако може!бам! бам!
(не за друго, ама да не стои тая статия с 2 коментара под нея) Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 28.12.201115:27

Еми честито на печелившите... не разбирам
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани