Полицията иска списъци с наркомани на метадон | webcafe.bg
newscafe

Полицията иска списъци с наркомани на метадон

Webcafe.bg
01.11.2012, 17:18 (обновена 01.11.2012, 22:12)
хероин

Снимка: © Getty Images

С помощта на метадона, хиляди българи се борят с хероиновия ад

Служители на СДВР са поискали данните на всички лекуващи се по метадонови програми в столични кабинети и центрове за лечение на наркотично зависими, съобщи e-vestnik. От полицията твърдят, че информацията им трябва за разследване на серия обири в аптеки.

Според bTV става въпрос за около 1000 души в София.

На медиците е било оставяно писмо, подписано от началник сектор инспектор И. Илиев. В него той иска писмена справка с трите имена и единния граждански номер на всеки записан в програма за метадоново лечение.

Илиев се позовава на чл.159 от Наказателно-процесуалния кодекс: "По искане на съда или на органите на досъдебното производство, всички учреждения, юридически лица, длъжностни лица и граждани са длъжни да запазят и предадат намиращите се у тях предмети, книжа, компютърни информационни данни, включително за трафика, които могат да имат значение за делото".

Юристи, цитирани от "Дневник" коментираха, че при подобно искане мотивирането би трябвало да бъде доста по-изчерпателно. В случая полицията е надвишила правомощията си, защото законът не позволява на разследващите да заподозрат по подразбиране цели групи от хора, независимо от признака.

Лекари споделят пред e-vestnik, че подобни искания не са били отправяни към тях и през комунизма. Повечето медици са отказали да дадат информацията и са писали официални уведомителни писма до МВР, но има и такива, които са предали списъци с пациентите си, което е нарушение на Хипократовата клетва.

Пред Mediapool.bg от СДВР са съобщили, че до скандалното искане се е стигнало, защото при обирите на столични аптеки е била забелязана тенденцията да се краде "специфичен медикамент", използван от "такива лица".

Метадонът е заместител на хероина и с негова помощ пристрастеният може да живее нормален живот без абстиненция и съпроводените с нея престъпления в търсене на пари за доза. Само в София 1000 човека се лекуват от смъртоносната зависимост в 15 клиники, а общо в страната има 3000 записани за метадоново лечение. E-vestnik коментира, че полицейският произвол може да откаже много от тях и те да се върнат към дрогата и престъпленията.

За последния месец в София имаше няколко смъртни случая на наркомани починали вследствие на употреба на некачествен хероин. Според осведомени има пратка некачествена дрога и заради това се стига до обири на аптеки от най-вероятно наркомани.

Oще: лични данни  мвр  метадон 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 02.11.201210:12

Аз не виждам какъв е проблема на наркозависимите, че някой ще има данните им , особено във връзка с разследване на извършени престъпления. Полицията, която плюем непрекъснато се опитва по някакъв начин да си свърши работата.
Съвсем естествено е метадона да се краде от наркозависими или от хора близки до тях, включително и "дилъри" да ги наречем. И няма как да се стигне до тях, ако не се мине през зависимите. Не смятам, че най-уместната реакция е да се претърсва населението по улиците за метадон, преди по някакъв начин да се стесни кръга.
Не мисля, че хероиновите наркомани трябва да се изживяват като жертви. Хероиновата зависимост не е болест в чистия смисъл, а е нещо което си направил със себе си съвсем съзнателно, избрал си го сам. И след като избора е бил твой и останалата част от народа, косвено поема разходите по лечението ти, не виждам причина да не се знае кого, как и колко лекуваме с нашите пари.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани