Мегаделото за подкупа, по което подсъдим е бившият военен министър Николай Цонев, започна вчера, а днес над 4 часа се прожектират видеоматериали от СРС | webcafe.bg
newscafe

СРС-ата на прожекция

Webcafe.bg
24.11.2010, 14:13 (обновена 24.11.2010, 16:45)
Николай Цонев

Снимка: © БГНЕС

Бившият военен министър Николай Цонев пророкува оправдаването си и по делото за подкупа...

Четвърти час в Съдебната палата в столицата продължава прожекцията на видеоматериали по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, предаде БНР. Документирана е срещата на следователя Петьо Петров с подсъдимите, за които се твърди, че се опитали да го подкупят - съдията Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов. 

В края на разследването прокуратурата прекрати обвинението за предлагане на подкуп, защото се оказа, че няма достатъчно доказателства, с които да го доказва в съда. И остана това за даването на подкуп.

Тенчо Попов беше главен секретар на Министерството на финансите по времето на Милен Велчев, а по време на тройната коалиция - на висока длъжност в Българския енергиен холдинг (БЕХ). Николай Цонев беше министър от квотата на НДСВ, което кадруваше във военното министерство по време на две правителства.

Записът е от среща  на съдия Сантиров и основния свидетел - следователя Петьо Петров, се среща на 17 март със Сантиров в кафене в столичния квартал "Гоце Делчев", опакован с микрофони. Вчера той критикува техниката на ДАНС, която била стара и затова трябвало да се облече в голяма риза и изглеждал като клошар.

Според журналистката Силвия Великова, която предава от Съдебната палата, СРС-ата са записали впечатляваща лексика - въпреки че лошото качество на звука и разминаването с картината значително затруднява проследяването на договорката за "потурчването" на делото на Цонев. Съдът констатира и разминаване между звуковия файл и дешифровката на хартия, а адвокатите заподозряха монтаж. 

Няколко са запомнящите реплики: "Хайде да видим какво правим по този въпрос, какво правим с тоя Цонев"; "Ако не е за 50-60 хиляди няма за какво да се занимавам изобщо с този случай" - казва следователят Петьо Петров, а съдия Петър Сантиров го пита "евро ли". 

Следователят дава да се разбере, че по въпроса предпочита да комуникира със съдията Сантиров и много упорито търси контакти с  Николай Цонев. Такава среща така и не се осъществява. Има и категоричната му позиция: "Аз на Тенчо кинти няма да давам, нищо че ти е авер". И последната реплика на следователя Петров "Да се договорим, така че да се получи, че всички да сме доволни". 

В разговора за парите Петров пита Сантиров за Цонев: "Тоя плащач ли е?" Отишъл при Тенчо с такава молба, отвърнал   съдията.

И за Борисов има, и за "Цанков камък", и за избора на съдии

Има и други интересни, странични на договорката, записи на тези специални разузнавателни средства. Например на един от тях Тенчо Попов споменава името на премиера Бойко Борисов, на когото изпратил доклад за злоупотреби в Цанков камък и в АЕЦ "Белене" - по времето, когато бил на работа в БЕХ. После обаче бил уволнен.

В СРС-атата се обсъжда и изборът на Лазар Груев за председател на Върховния касационен съд, на Георги Колев за председател на Софийския градски съд и се споменава фикс идеята на министър Цветан Цветанов да арестува непременно съдия. Всъщност в тази операция това се случи - с ареста на Петър Сантиров.

При разпита на Петров

Мегаделото за подкупа започна вчера в Софийския градски съд. Тогава Цонев коментира, че арестът му по делото е бил организиран показно, за "да бъде унижена българската армия" и "да се повиши доверието и рейтингът на полицията". Цонев пророкува, че ще бъде оправдан, както стана при първото му дело за поточната линия за 8 млн. лева.

Вчера беше разпитан и основният свидетел - следователят Петьо Петров, който е издал на властите тримата и впоследствие играл роля, за да получи 20 000 евро. Парите били дадени, за да се прекрати разследване по проекта "Странджа 2" за 120 млн. лева, по което обвинен е можел да бъде Цонев.

При разпита на Петров стана ясно, че не е влизал в никакъв контакт с Цонев. Неговото обяснение е, че Попов и Сантиров нарочно действали така, за да вземат повече пари от подкупа.

По думите на следователя Сантиров го потърсил първи. Впоследствие се срещнали в столичния кв. "Гоце Делчев" и съдията му разказал, че Цонев ходи с няколко милиона из София "и иска да се оправя".

След това той се срещнал с шефа на следствието Бойко Найденов и му разказал за предложението, Найденов го попитал да преминават ли към реализация, на което Петров отвърнал положително - и така започнало подслушването.

Oще: николай цонев  обвинение  петър сантиров  прокуратура  срс  съд  тенчо попов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 25.11.201003:00

И усмихнат. Невроятна държава. Невероятна съдебна система. По-добре да внасяме от Китай.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани